Atklāta nēģu sezona: kur tos nopirkt un kāpēc cenas ir kosmiskas (3)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Laura Miglāne

1. augustā ir atklāta nēģu zvejas sezona, un tas nozīmē, ka dažviet jau ir nopērkama daudzu gardēžu iecientītā delikatese - nēģi želejā. Tiesa gan, šobrīd par maciņam ne pārāk draudzīgu cenu, bet ir arī laba ziņa – nēģu cenas slīd lejup teju vai pa dienām.

Tas, ka zvejnieki augustā ir sākuši zvejot nēģus, nebūt nenozīmē, ka tūlīt tie būs pieejami visos veikalos un citās tirdzniecības vietās, jo nēģu daudzums šobrīd ir visai ierobežots, un tas nozīmē, ka ceptu nēģu cena ir ievērojami augstāka nekā sezonas vidū. Skaidrs, ka nēģu sezonas sākuma augstās cenas nav īsti pa kabatai vairumam vidēji pelnošu Latvijas iedzīvotāju, tomēr nekad nav bijušas par šķērsli īstiem feinšmekeriem un ārvalstu tūristiem, kas ir gatavi pirkt nēģus gandrīz par jebkādu ciparu.

Noskaidrojām, ka šobrīd nēģi nav nopērkami ne Āgenskalna tirgū, ne arī Vidzemes tirgū, tādēļ drošākā izvēle tiem, kas vēlas tikt pie kārotās delikateses, ir Rīgas Centrāltirgus. “Centrāltirgus Zivju paviljonā ir parādījušies pirmie šīs sezonas nēģi jau pie vairākiem tirgotājiem - šobrīd pie pieciem. Cena ir sākot no 39 eiro kilogramā,” TVNET apstiprina SIA "Rīgas Centrāltirgus" pārstāve Renāta Petrova.

Carnikavas nēģu SIA “Zibs” pārstāve Laura Miglāne skaidro, ka pirmie nēģi vienmēr bijuši dārgi.

“Centrāltirgū šogad pirmie nēģi pirms pāris dienām bija nopērkami pat par 47 eiro kilogramā - tik augsta cena nekad iepriekš nav bijusi, bet cilvēki pirka – tāpat kā citus gadus.

Mēs šobrīd savus nēģus želejā tirgojam par 35 eiro kilogramā, bet iegādāties par šādu cenu tos var tikai pie mums Carnikavā - izbraukuma tirdzniecības vietā cena var atšķirties.” Par 35 eur/kg Carnikavas nēģus tirgo arī Ingas Prauliņas  daudznozaru individuālais uzņēmums "Gundegas IP". Savukārt Salacgrīvas nēģus SIA "Kurzeme GB" piedāvā iegādāties par 40 eiro kilogramā.

Miglāne norāda, ka arī svaigi nozvejotiem nēģiem cena šogad ir rekordaugsta – 25 eiro par kilogramu. Vaicāta par to, kad nēģu cena varētu kļūt pircējiem draudzīgāka, SIA “Zibs” pārstāve prognozē, ka, gluži tāpat kā iepriekšējos gados, cena kritīsies tikai tad, kad palielināsies nozvejoto nēģu daudzums, savukārt tas ir atkarīgs no laika apstākļiem, no ūdens daudzuma Gaujā un citiem faktoriem. “Tādu konkrētu datumu, mēnesi pateikt grūti, bet

ap novembri cenai ir jābūt krietni zemākai – pagājušogad bija ap 20 eiro kilogramā. Oktobris un novembris ir arī labākie nēģu mēneši, jo tad tie ir vistreknākie.”

SIA "Gaujas nēģis" pārstāvis skaidro, ka nēģu cenu ietekmē arī zvejai nelabvēlīgie laikapstākļi, jo, izrādās, karstumā nav ko cerēt uz lieliem lomiem:

"Kad atdzisīs ūdens, tad nēģi sāk nākt, bet pagaidām ir galīgi švaki."

Arī vairāki aptaujātie Carnikavas nēģu cepēji norāda, ka nēģu šobrīd ir pārāk maz, tādēļ plāno atklāt tirdzniecību tikai septembrī, kad, cerams, lomi būs lielāki.

Karstums var ietekmēt arī jau gatavā produkta kvalitāti, tādēļ, ja pircējam radušās aizdomas par nēģu svaigumu, Miglāne iesaka nekautrējoties lūgt pārdevējam iespēju tos paostīt: “Šobrīd piedzīvojam karstuma vilni, un, kā zināms, nēģi ir produkts, kas, uzglabājot nepiemērotā temperatūrā, ātri bojājas.

Lai varētu ar aci pamanīt, ka nēģi nav pirmā svaiguma, tiem ir jābūt ļoti veciem, jo pirmā bojājās želeja. Pirmā pazīme ir aromāts, tādēļ, ja pircējam ir šaubas, vai nēģi ir svaigi, labāk uzticēties savam degunam.”

Komentāri (3)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu