Konservēšanas bums: 4 receptes no dārzeņu pavēlnieces Ilzes Lipskas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Ilze Lipska/"Absolūts ēd"/TVNET kolāža

Bioloģiskās zemnieku saimniecības "Absolūts ēd" saimnieces Ilzes Lipskas īpašais talants ir vienkārši, ātri un garšīgi pagatavoti dārzeņi, tostarp arī konservēti dārzeņi ziemas krājumiem. Tiem, kuri vēlas bez liekām klapatām ieviest svaigas vēsmas savā konservēšanas rutīnā, dārzeņu pavēlniece piedāvā četras pārbaudītas receptes – no gurķu salātiem līdz kabaču mērcei.

“Marinēt es pēdējos gadus nemarinēju – to vienu reizi gadā, kad vajag rasolu, labāk gurķus nopērku, nekā pārspīlēju ar apjomu un beigās burkas vienkārši stāv,” saka Ilze, piebilstot, ka nu jau 10 gadus viņai vairs nav arī gāzes plīts un lielā katla. “Jāatzīst, pasterizēt es šobrīd arī nemāku. Bet gurķu salāti! Tos gan ir vērts gatavot.”

Foto: Ilze Lipska/"Absolūts ēd"

Pikantie gurķu salāti

Šī ir Lipsku ģimenes TOP1 recepte. Pikantos gurķu salātus var likt hotdogos, burgeros, ēst ar desiņām vai pelmeņiem.

Ilze norāda, ka šoreiz sastāvdaļas gan tika nosvērtas, lai būtu kāds atskaites punkts, bet parasti viņas receptēm proporcijas ir mainīgas.

“Sastāvdaļu proporcijas var mainīt, atkarībā no tā, kas nu ir pieejams, un nav nemaz slikti, ka salāti katru gadu sanāk mazliet citādāki."

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 5 kg gurķu;
  • 1 kg sīpolu;
  • 300 g seleriju kātu.

Visas sastāvdaļas sagriež vai sarīvē – visātrāk un ērtāk to darīt ar virtuves kombainu; liek bļodā, uzber 3 ēdamkarotes sāls, samaisa un atstāj uz nakti atsuloties.

Tad katliņā ieber 1 kg cukura, nedaudz ūdens un karsē, klāt pievienojot arī 5 ēdamkarotes miltu (var likt, var nelikt), kurkumu, sarīvētu ingveru un 2 glāzes 9% etiķa. Visu izmaisa ar putojamo slotiņu.

Kad cukurs izkusis, ber klāt iepriekšējā vakarā sagatavotos gurķus, iepriekš notecinot šķidrumu. Uz lēnas uguns pavāra apm 15-20 minūtes un karstu uzreiz pilda burciņās.

Šos salātus var gatavot arī citā garšu variācijā: gurķus un sīpolus tāpat sarīvē, apber ar sāli un atstāj, bet otrā rītā gatavojot pieliek klāt vēl smalki sagrieztu papriku, ķiplokus, kā arī sinepes.

Šiem salātiem miltus nepievieno, tādēļ to konsistence ir savādāka, bet nebūt ne sliktāka.

Foto: Ilze Lipska/"Absolūts ēd"

“Ja gurķus nesalikšu burkās, tad, nu neko – kaut kā pārdzīvosim, bet ir mērces, bez kurām es nespēju iedomāties dzīvi un mūsu ģimenes ēdienkarti,” teic Ilze Lipska, atklājot arī divu pārbaudītu mērču receptes – tomātu un kabaču.

Universālā tomātu mērce

Ziemā šī mērcīte labi garšo pie dažādām mērcēm, sautējumiem, sacepumiem, makaroniem. Lūk, kā Ilze to gatavo: “Katliņā ieleju eļļu, diezgan daudz, ap 100 ml, ieberu 6 sagrieztus sīpolus uz 5l katlu un apcepu, kamēr mīksti, bet ne brūni - tikai līdz caurspīdīgumam. Ja vēlas, var pievienot arī kabačus, fenheļus, papriku, asos piparus. Bet var arī tikai tomātus. Es vakar pieliku fenheļus, seleriju un halapenjo. Nu un tad pilnu katlu piegriež ar tomātiem. Nekādas miziņas nost nevelku - tam esmu par slinku. Vienkārši neilgi pirms vārīšanas beigām es visu sablendēju.”

Apceptajiem dārzeņiem pievieno sāli, cukuru pēc garšas - “mēģinot atcerēties, bija kāda 1,5 ēdamkarote sāls un 5-6 ēdamkarotes cukura”, “Absolūts ēd” kātu seleriju pulveri un ķiploku pulveri (pulverus meklē šeit), kā arī kūpinātas paprikas pulveri no "Spice House", ko Ilze slavē kā “nereāli labu”. Liek klāt arī zaļumus, piemēram, pētersīļus, baziliku vai rozmarīnu - vārdu sakot, katru reizi var savārīt savādāku mērci, atkarībā no tā, kas nu kuru dienu krājumos ir pieejams.

Tomātu un kabaču mērces.
Tomātu un kabaču mērces. Foto: Ilze Lipska/"Absolūts ēd"

Mērci sautē, ik pa laikam apmaisot, aptuveni stundu. Beigās pievieno ābolu etiķi. “Nu nez, kādus 100 ml varbūt vai mazāk - pēc garšas. Pieliku, pagaršoju, pieliku vēl nedaudz. Tas katram pašam būtu jāizgaršo, kā labāk patīk,” norāda Ilze. Karstu mērci sapilda burciņās, aizskrūvē. Gatavs!

Kabaču mērce picām

Ilze iesaka šo mērci izmantot picām ierastās tomātu mērces vietā – ļoti garšīgi. Arī šī recepte ir ļoti pateicīga, lai eksperimentētu ar dažādām piedevām, ik reizi piešķirot kabaču mērcei jaunas garšu nianses.

Katlā vispirms ielej eļļu, apcep sīpolus. Pievieno pilnu katlu ar sarīvētiem kabačiem. “Šoreiz uz 5l katlu pievienoju arī 6 poblano piparus un kātu seleriju ar visām lapām, rezultāts izcils!”

Klāt liek aptuveni 10 ēdamkarotes cukura, sarīvētu ingveru, ēdamkaroti kurkumas, 1,5 ēdamkarotes sāls, ēdamkaroti Provansas garšvielu un 100 ml etiķa. Apmēram 40 min visu sautē, tad sablendē un pilda burciņās.

Veseli ēduši!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu