23. jūlijā Dundagā notiks Sklandraušu festivāls

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Publicitātes foto

2022. gada 23. jūlijā Dundagā notiks tradicionālais sklandraušu festivāls. Visas dienas garumā līdz pat rīta ausmai gaidāmi 25 pasākumi, kuros dundadznieki un Dundagas viesi pēc ilgāka pārtraukuma varēs baudīt daudzveidīgu kultūras programmu, sklandraušu gadatirgu un kopā būšanas prieku.

Svētku programmu pulksten 12 aizsāks koncerts «Lai tāpēc šodien torņi skan!» Dundagas Ev. luteriskajā baznīcā. No pulksten 13 festivāls turpināsies Dundagas pils parka estrādē, Dundagas pilī un tās apkārtnē. Te notiks sklandraušu cepšanas demonstrējumi, sklandraušu tirgus, mākslas nodarbība bērniem “Sklandraušu pasaciņa” un sklandraušu sumināšana koncertā. Festivāla programmā īpaša vieta šoreiz tiks veltīta arī lakatu kultūrai. Pils pagalmā būs skatāma lakatu un to stāstu izstāde, kā arī gaidāma lakatu aušanas darbnīca un lakatu audēju un lakatu stāstu stāstītāju godināšana.

Festivāla programmu noslēgs rokgrupas “Pērkons” koncerts un zaļumballe ar kantrī mūzikas grupu “Tālbraucēji”.

Pirmais Dundagas sklandraušu festivāls notika 2015. gadā, lai pievērstu uzmanību sklandraušu gatavošanas tradīcijai un tās pārmantošanai, atzīmētu sklandraušu iekļaušanu Eiropas Komisijas reģistra "Garantēta tradicionāla īpatnība" sarakstā. Sklandrausis ir sens kurzemnieku ēdiens, ziņas par tā gatavošanu un ēšanu sniedzas senā pagātnē. Tā priekštecis ir vienkāršs ugunskura oglēs cepts neraudzētas rudzu mīklas rausis ar pildījumu.

Par sklandrauša pildījumu liecina arī tā nosaukums un uzlocītās rauša malas ('žogs', 'sklanda'), kas kalpojušas par aizsargu, lai pildījums neiztecētu ugunī.

Tomēr šī vienkāršā rauša vēsturiskā nozīme transformējusies un kopš burkānu un kartupeļu ienākšanas Latvijas teritorijā, un šo dārzeņu straujas popularitātes iegūšanas, tie saistīti ar svētkiem - gadskārtām un svinamajām dienām. Tāpēc sklandrausis nav ikdienas ēdiens, bet svētki. Doma par svētkiem un svētku prieku vieno arī visu festivāla programmu.

Ar festivāla programmu var iepazīties šeit.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu