Jau nopērkamas Latvijas zemenes. Cik maksā pirmās ogas?

CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Rīgas Centrāltirgus

Zemeņu sezonu var pasludināt par atklātu! Pašmāju audzētāju siltumnīcās un laukos pamazām sāk sārtoties pirmās zemenes, kuras nu jau sasniegušas arī Rīgas tirgu plačus. Ceturtdien, 2. jūnijā, apmeklējot Rīgas Centrāltirgu un sazinoties ar Āgenskalna tirgu, noskaidrojām, kādas tad šogad ir Latvijā audzēto zemeņu cenas.

Izstaigājot Rīgas Centrāltirgu, no visiem zemeņu stendiem tika atrasti tikai divi, kur tika pārdotas pirmās vietējās zemenes. Tomēr abos stendos

novērojām, ka zemeņu cena kilogramā ir visai atšķirīga. Pirmajā stendā ogas maksā 9,99 eiro, savukārt otrajā 15 eiro.

Pārdevēju viedokļi par cenām ir dažādi. Viena no pārdevējām, kura tirgo ogas par teju desmit eiro, uzskata, ka dārza apsaimniekošanas un mēslojumu izdevumu pieaugums ietekmē ogu cenu. Tāpat kā piemēru viņa min arī elektrības cenu pieaugumu, kas ietekmējis gala summu.

Foto: No personīgā arhīva

"Ja agrāk viena hektāra apsēšanai bija nepieciešami tūkstoš eiro, tad šogad vajag daudz vairāk," stāsta pārdevēja.

Viņa norāda, ka šogad, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, viņas piedāvātā zemeņu cena ir viszemākā tirgū. Sieviete apgalvo, ka pērn pirmo zemeņu cena bijusi 30 eiro. Cita pārdevēja, kura tirgo zemenes par 15 eiro kilogramā, šaubās, vai tiešām pirmo vietēju zemeņu cena varētu būt zemāka par desmit eiro.

Kā vēstījām pērn, pirmās pašmāju zemenes Rīgas Centrāltirgū bija nopērkamas jau maija beigās, bet cena bija nemainīga - 15 eiro, gluži tāpat kā 2018. gadā.

Foto: No personīgā arhīva.

Šī pārdevēja arī nesaskata saistību starp zemeņu cenu kāpumu un valstī vērojamo inflāciju, jo iepriekšējos gados cenas ir bijušas līdzīgas.

"Pirmās vietējās un nemiglotās zemenes tā maksā. Pagājušogad atbraucu tirgot, cena bija tāda pati," uzsver tirgotāja.

Pārdevēja stāsta, ka dienā spēj pārdot desmit kilogramus ogu. "Cilvēki nāk pie manis un saka, ka citur tādu nav. Ja viņi būtu zinājuši, ka ir pie manis, citur nebūtu pirkuši," viņa saka.

2. jūnija rīta pusē novērojām, ka sievietei pieejami vien četri kilogrami zemeņu. Tirgotāja arī mums pastāstīja par zemeņu audzēšanas procesu, parādot dažādas fotogrāfijas, kā visa ģimene iesaistās ogu vākšanā.

Āgenskalna tirgus pārstāvis norāda, ka Latvijas zemeņu cenu diapazons ir ļoti plašs - no deviņiem līdz divdesmit eiro par kilogramu.

"Latvijas zemenes šobrīd tirgo trīs tirgotāji. Viens brauc no Grobiņas. Viņa zemeņu cenu ir 20 eiro kilogramā. Tās ir dārgākās. Ir arī pastāvīgais tirgotājs, kurš zemenes audzē Ķekavā.

Viņš kilogramu ogu pārdod par deviņiem eiro. Šobrīd diezgan daudz cenu nosaka degvielas izmaksas," stāsta pārstāvis. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu