Paipalu olās nevar būt salmonellas baktērijas: mīts vai patiesība?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Paipalu olas
Paipalu olas Foto: galsand/Shutterstock.com

Vai arī tev ir nācies kur lasīt vai dzirdēt to, ka paipalu olas ir absolūti droši lietojamas uzturā jēlas, jo šie putniņi neslimo ar salmonelozi? Tuvojoties Lieldienām un apzinoties, ka olu patēriņš pieaugs, sazinājāmies ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecāko eksperti Unu Rubīnu, lai noskaidrotu, vai šādam apgalvojumam var ticēt.

PVD dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Rubīna atbildēja, ka tas nekādi neatbilst patiesībai:

"Paipalas, tāpat kā citi dējējputni, slimo un var pārnēsāt salmonelozi*. Tāpēc, ja vēlaties iegādāties olas tieši no olu ražošanas saimniecības vai tirdziņos, ir svarīgi pārliecināties, ka olu ražotājs ir saņēmis Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) atļauju olu realizācijai."

Eksperte skaidro, ka atļaujas saimniecības saņem tikai tad, ja ir pārbaudītas, balstoties uz atbilstošo normatīvo aktu kārtību, kādā kontrolē un apkaro salmonelozi un citas ar pārtikas produktiem pārnēsājamas infekcijas slimības. 

Realizējot dējējputnu (dējējvistu, pērļu vistiņu, paipalu, tītaru, zosu, pīļu, baložu, fazānu irbju un citu dējējputnu) olas tieši galapatērētājam, tirdzniecības vietā patērētājam labi redzamā vietā jābūt izvietotai šādai informācijai:

  • ražotāja vārds, uzvārds vai uzņēmuma nosaukums, novietnes numurs datu centra reģistrā un adrese;
  • to putnu suga, no kuriem iegūtas olas;
  • olu izdēšanas datums;
  • olu derīguma termiņš;
  • PVD izsniegtās atļaujas Nr.

Ja iegādājaties fasētas olas veikalā, tad visa informācija būs norādīta marķējumā uz olu iepakojuma.

*Salmoneloze ir zarnu infekcijas slimība, kuru izraisa baktērijas - salmonellas. 

Lai droša Lieldienu svinēšana!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu