Paštaisīta majonēze — veselīgāka un figūrai draudzīgāka: receptes un padomi

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Uztura speciālistes Lizetes Pugas skatījumā majonēzes lielākā problēma ir augstā kalorāža. “Viena majonēzes paciņa satur 1500 - 1800 kcal, kas ir jau tāda mazkustīga cilvēka dienas norma. Taču mēs jau svētkos ne tikai majonēzi ēdam, tamdēļ sanāk uzņemt pārmērīgi lielu kaloriju daudzumu." Tādēļ šoreiz skaidrosim, kā pagatavot veselīgāku un figūrai draudzīgāku majonēzes versiju.

Taisnības labad gan būtu jāpiebilst, ka cilvēkiem, kuriem ir nepieciešams uzbaroties vai veselības problēmu dēļ ir nepieciešams uzņemt lielāku kaloriju daudzumu, majonēze gan var būt lielisks papildinājums ikdienas uzturā, jo, kā norāda Lizete Puga, salīdzinot ar krējumu, tās sastāvā ir zemāks piesātināto taukvielu daudzums.

Kā pagatavot majonēzi mājās

Tradicionāli majonēzi gatavo no olas dzeltenuma, eļļas, sinepēm, citrona sulas vai baltvīna etiķa, sāls un cukura. Tiesa gan, izpētot veikalos nopērkamo produktu sastāvu, etiķete nereti ņirb no dažādiem biezinātājiem, stabilizētājiem, garšas pastiprinātājiem un citām papildvielām.

Tiem, kas vēlas būt pārliecināti par majonēzes sastāvu un vēlas iemācīties šo mērci pagatavot pašu spēkiem, pavisam vienkāršu recepti piedāvā “Re’chef” virtuves šefpavārs Ingmārs Ladigs:

  • 5 olu dzeltenumi;
  • 2 ēd.k. citrona sulas vai vīna etiķa;
  • 400 ml olīveļļas;
  • ½ tējk sinepju pulvera vai 1 tējk. Dižonas sinepju;
  • sāls un baltie pipari pēc garšas.
Foto: Shutterstock

Ladigs atklāj profesionāļu pārbaudītu knifu –

vistu olas vispirms 45 sekundes vāra, iegremdējot istabas temperatūras olas verdošā ūdenī, tad atdzesē un tikai pēc tam izmanto majonēzes gatavošanai.

Turklāt šo mērci var gatavot ne vien no vistu, bet arī citu putnu, piemēram, paipalu vai zosu olām.

Bļodā kuļ olu dzeltenumus ar sinepēm un pusi skābinātāja. Tad strūkliņā pamazām pievieno eļļu un kuļ, līdz mērce sabiezē. Pievieno un iekuļ atlikušo skābinātāju, sāli un piparus.

Mājās gatavotu majonēzi labāk izmantot uzreiz, bet, ja nepieciešams, to var 3–5 dienas uzglabāt ledusskapī slēgtā traukā.

Figūrai draudzīgas majonēzes alternatīvas

Lai svētkos iecienītie salāti būtu figūrai draudzīgāki, uztura speciāliste Lizete Puga iesaka majonēzi kombinēt ar bezpiedevu jogurtu, tādējādi samazinot uzņemto kaloriju daudzumu.

“Var arī majonēzes vietā izmantot jogurtu, kuram tad pievieno sinepes, sāli, piparus un arī izdosies ļoti gardi.”

Fitnesa trenere Vendija Karalkina atzīst, ka majonēze ir viņas vājība, taču arī Vendija, rūpējoties par ķermeņa aprisēm, ir iemanījusies to aizstāt ar savu mazkaloriju mērces versiju: “Bezpiedevu grieķu jogurts, “Spilvas” franču sinepes, ķiploku pulveris “Asumiņš”, persilāde (garšaugu un sāls maisījums). Proporcijas - “uz aci” pēc noskaņojuma.”

Garšīgus svētkus!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu