Kā uzvarēt kaujā ar taromātu un depozīta iepakojumu nodošanu? (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Jauni paradumi - jauni izaicinājumi. Tukšo iepakojumu nodošana taromātos ir lielisks rituāls, ko ieviest savā ikdienā, tomēr reālā situācija ir tāda, ka iepakojumu nodošana mēdz prasīt zināmu piepūli un tas ne vienmēr izdodas ar pirmo reizi. 

Lai gan Latvijas depozīta zīmes atrašanās uz iepakojuma etiķetes ir viens no būtiskākajiem priekšnosacījumiem iepakojuma nodošanai, pastāv arī dažas citas nianses, kuras vērts atcerēties, lai iepakojumu veiksmīgi nodotu depozīta sistēmā. SIA “Depozīta iepakojuma operators” sniedz sešus padomus, lai atvieglotu depozīta iepakojumu nodošanu.

1. Pārliecinies, ka uz etiķetes ir skaidri nolasāms svītrkods un Latvijas depozīta zīme

Divi būtiskākie faktori, par kuriem jāpārliecinās, nododot tukšo depozīta iepakojumu, ir skaidri nolasāma svītrkoda un Latvijas depozīta zīmes atrašanās uz produkta etiķetes. Uz etiķetes izvietotā Latvijas depozīta zīme norāda, ka par šo iepakojumu ir iemaksāta depozīta maksa 0,10 EUR apmērā un to iespējams nodot atpakaļ depozīta sistēmā. Savukārt svītrkods satur informāciju par to, vai konkrētais produkts ir piereģistrēts depozīta sistēmā.

Pirms iepakojuma nodošanas taromātā ikviens iedzīvotājs var pārliecināties par tā piederību depozīta sistēmai, ievadot iepakojuma svītrkodu īpašā pārbaudes rīkā, kas izvietots mājaslapā.

2. Iztukšo iepakojumu

Nododot depozīta iepakojumu, svarīgi pārbaudīt, ka tas ir pilnībā iztukšots. Taromāts spēj noteikt nodotā iepakojuma svaru, un gadījumā, ja tajā palikuši kaut pāris dzēriena malki, pastāv iespēja, ka šis iepakojums netiks pieņemts.

Jāpiebilst, ka iepakojuma iekšpusē var atrasties dzērienu pilieni, kas izveidojušies kondensēšanās rezultātā, un tie neietekmēs iespēju nodot depozīta iepakojumu.

3. Ievieto iepakojumu taromātā ar apakšējo daļu pa priekšu

Lai atvieglotu depozīta iepakojumu nodošanu, uz taromāta izvietota instrukcija, kas norāda uz vēl vienu būtisku faktoru – iepakojumu taromātā jāievieto ar apakšējo daļu pa priekšu. Nereti steidzoties vai nepievēršot uzmanību instrukcijai, iepakojumi tiek nodoti nepareizi, kā rezultātā taromāts tos nepieņem, tādēļ vērts iegaumēt šo vienkāršo, taču būtisko nosacījumu.

Foto: George Becker / Pexels

Savukārt mazajos taromātu modeļos, kas izvietoti galvenokārt degvielas uzpildes stacijās un mazākos veikalos, uz instrukcijas norādīta vēl kāda svarīga nianse – nododot iepakojumu, svītrkodam jābūt vērstam uz augšu, lai taromāta sensori to varētu nolasīt.

4. Ievieto taromātā tikai iepakojumu, nevis visu roku

Vēl viena bieži pieļauta kļūda, nododot tukšo depozīta iepakojumu, ir rokas ievietošana pārāk tālu taromātā. Šādos gadījumos uz ekrāna tiek parādīts atbilstošs paziņojums, informējot lietotāju. Tādēļ atceries, ka taromātā jāievieto tikai pats iepakojums.

5. Atjauno PET pudeles oriģinālo formu

Temperatūras maiņas rezultātā PET iepakojums mēdz mainīt formu, jo gaisam dažādās temperatūrās ir dažāds spiediens. Tā rezultātā taromāts iepakojumu var nepieņemt. Taču šai problēmai ir ļoti vienkāršs risinājums – nepieciešams attaisīt pudeles vāciņu, lai pudele ieņemtu savu sākotnējo formu. Tāpat atgādinām, ka nododamais iepakojums nevar būt saplacināts, jo tas liedz taromātam atpazīt gan svītrkodu un depozīta zīmi, gan pašu pudeles formu.

Gadījumā, ja nesaplacinātu iepakojumu ar Latvijas depozīta zīmi neizdodas nodot taromātā, informāciju par to var nodot operatoram, sūtot depozīta punkta adresi, veikala nosaukumu, nodošanas laiku un iepakojuma fotogrāfiju ar labi nolasāmu svītrkodu un depozīta zīmi uz e-pastu jautajumi@dio.lv vai numuru +371 20224214 lietotnē Whatsapp.

6. Taromātam nepieciešama iztukšošana vai apkope

Arī pašiem taromātiem nepieciešama apkope, lai tie varētu funkcionēt un pieņemt depozīta iepakojumu. Ja taromāts nav iztukšots vai tā sensori ir netīri, tukšais depozīta iepakojums var netikt pieņemts – šādās situācijās uz taromāta ekrāna parādīsies atbilstošs paziņojums.

Lai gan veikala darbiniekiem ir jāseko līdzi taromāta stāvoklim un tas regulāri jāiztukšo un jātīra, aicinām iedzīvotājus būt saprotošiem un situācijās, kad iepakojumu šo iemeslu dēļ nevar nodot, vērsties pie konkrētā veikala darbiniekiem, lai viņi varētu veikt nepieciešamo apkopi. Aktuālā informācija par depozīta sistēmu pieejama mājaslapā www.depozitapunkts.lv, kā arī “Depozīta punkts” Facebook un Instagram kontos.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu