Avokado: veselīgs, bet jāēd ar prātu (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Alena Haurylik/Shutterstock.com

Mīksts avokado gardā gvakamolē, sagriezts šķēlītēs uz maizītes vai salātos - īsta bauda un, jā, dažādu vērtīgu vielu avots, tomēr ar šo gardo brīnumu jābūt uzmanīgiem.

Vispirms par labo

Avokado trešā daļa ir dažādas vērtīgas taukskābes, kas nepieciešamas organismam. Tas satur arī daudz taukos šķīstošo vitamīnu – A, E, K ​​un ūdenī šķīstošos B vitamīnus (tostarp tiamīnu, niacīnu, nikotīnskābi, riboflavīnu, folijskābi u.c.), un C vitamīnu, kas ir ļoti svarīgi mūsu veselībai un imunitātei.

Neskatoties uz to, ka avokado ir diezgan trekns produkts, tas dabiski nesatur holesterīnu. Turklāt avokado ēšana var palīdzēt samazināt “sliktā” holesterīna līmeni asinīs un uzturēt normālu cukura līmeni.

Tomēr viss nav tik saulaini...

1998. gadā avokado iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā kalorijām bagātākais auglis, pateicoties tā augstajam tauku saturam: 100 gramos avokado ir aptuveni 20 grami tauku un aptuveni 160 kcal! Salīdzinājumam - tāds pats kaloriju saturs ir ceptā vistā un krietnā gaļas gabalā. Tāpēc ar avokado uzturā iesaka aizstāt, piemēram, sviestu, kura kaloriju saturs ir vairāk nekā 700 kcal uz 100 gramiem.

Liekas - tad jau viss kārtībā, bet, redz, diez vai var apēst veselu paciņu sviesta vienā reizē, bet veselu avokado vai pat divus - vispār bez problēmām.

Tāpēc der atcerēties, ka avokado ir augstas kaloritātes produkts, nevis diētisks produkts. Īpaši nav ieteicams ēst treknos avokado kopā ar ogļhidrātiem – tad risks iegūt kādu lieku tauku krociņu jostasvietā ir daudz lielāks.

Uztura speciālisti iesaka dienā ierobežot avokado patēriņu un baudīt ne vairāk kā pusi no šī brīnumaugļa. 

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu