To noslēpums meklējams īpašajās pagatavošanas metodēs. Par to, kā izvēlēties kvalitatīvu dzirkstošo vīnu svētkiem, stāsta Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.
Pirmkārt, jāsaprot: jo darbietilpīgāka ir vīna pagatavošanas metode, jo dārgāks un kvalitatīvāks būs dzēriens. Parasti lētākais tā pagatavošanas veids ir vīna karbonizēšana jeb ogļskābās gāzes mākslīga pievienošana. Tādā veidā pagatavotie dzirkstošie vīni ir lēti (aptuveni 3 eiro) un bieži pieejami dažādu akciju ietvaros. Otrā un populārākā dzirkstošā vīna pagatavošanas metode ir Charmat metode, pēc kuras gatavo aptuveni 70-80% no visiem dzirkstošajiem vīniem dažādās valstīs, no dažādām vīnogu šķirnēm. Parasti ražotāji paši gatavo vai iepērk vīnu, kurš pēc tam tiek raudzēts lielā, noslēgtā metāla rezervuārā, radot viegla stila dzērienus bez sarežģītības. Taču tāds nav dzirkstošo vīnu mērķis. Tiem jābūt ar kompleksāku un dziļāku garšu. Gatavojot vīnu pēc Charmat metodes, viens no tādiem būs Itālijas Prosseco.
Dzirkstošo vīnu kategorijā īpaša vieta ir šampanietim, kuru ražo pēc tā dēvētās methode champenoise, kuru apzīmēta arī kā methode tradicionelle vai methode classico. Šīs metodes galvenais noslēpums – vīna otrreizēja raudzēšana pudelē. Tomēr jāatceras, ka katrs šampanietis ir dzirkstošais vīns, taču ne katrs dzirkstošais vīns drīkst saukties par šampanieti. Ja uz pudeles ir uzraksts Champagne, tas liecina, ka dzēriens pagatavots Francijā, Šampaņā, izmantojot pārsvarā trīs vīnogu šķirnes - Chardonnay (baltā), Pinot Noir (sarkanā) un Pinot Meunier (sarkanā). Ar tām variējot, tiek gatavots dažāda stila šampanietis. Piemēram, Rose Champagne pagatavošanai tiek sajaukts baltvīns ar sarkanvīnu. Vintage vai Millesime gatavošanai tiek izmantotas vienas ražas gada vīnogas, kas garantē kvalitāti, savukārt uzraksts Blanc de Blancs nozīmēs, ka dzēriens gatavots, izmantojot tikai baltās vīnogu šķirnes, bet Blanc de Noirs - viena vai abas tumšās vīnogu šķirnes.