Ēdiens, kurš neatstāj vienaldzīgus: asinsdesa (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY/Shutterstock.com

Šī desa vienaldzīgus neatstāj - kāds, zinot, ka tā tiks pasniegta, sajūsmā berzē rokas, bet cits nepatikā novēršas. Tomēr jāsaka, ka šis ēdiens saimniecībās senāk ir gatavots bieži, jo tā bija lieliska iespēja nelaist zudībā produktus, kurus var izmantot un pēc tam gardi notiesāt.

“Agrāk asinsdesas un putraimdesas prata pagatavot gandrīz katrā mājā, bet, mainoties dzīvesveidam, tagad pārsvarā gandrīz visu patēriņam nepieciešamo daudzumu nodrošinām mēs – gaļas pārstrādātāji. Asinsdesām izmantojot kvalitatīvas izejvielas, tiek iegūtas tiešām garšīgas asinsdesiņas, kas pēc cepšanas kārdinoši smaržo un arī labi garšo. Mūsu vērojumi liecina, ka steidzīgajā dzīves ritmā cilvēki aizvien lielāku vērību pievērš tam, lai maltīti pagatavotu ātri, tomēr viņiem ir arī svarīgi, lai ēdiens labi garšotu,” novērojis NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs.

Ziemas saulgriežos gandrīz uz katra galda

Arī Latvijā asinsdesas ir iemīļots un zināms kārums, it sevišķi aukstajos ziemas mēnešos – jo īpaši ziemas saulgriežu svētku galdā. Gaļas pārstrādāji ir papildinājuši esošās un izveidojuši arī dažādas jaunas asinsdesu receptes, līdz ar to sortimentā to ir daudz un dažādas. Tievās un mazās desiņas ir pagatavojamas visātrāk un lieliski sader kopā ar brūkleņu mērci. Savukārt putraimdesas arī mūsdienās vēl aizvien tradicionāli gatavo pēc senām receptēm, ko daudzu gadu garumā pilnveidojušas mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas. Produkts ir diezgan specifisks, bet, pagatavots ar dažādu pildījumu, pasniegts ar skābo krējumu, brūkleņu ievārījumu vai kādu savai gaumei atbilstošu čatniju, mērci, iegūst aizvien jaunus cienītājus.

Cep uz pannas un cepeškrāsnī

Asinsdesas uz pannas var izcept ātrāk (var iedurt pāris vietās ar dakšiņu, lai neplaisā apvalks), toties cepeškrāsnī ceptajām vienmērīgi veidojas kraukšķīgāka dabīgā apvalka garoziņa. Cepot uz pannas, kad tā silta, asinsdesu vispirms sadursta ar dakšiņu. Cep no katras puses aptuveni 10 minūtes, ik pa laikam apgrozot. Cepšanas metodes var būt dažādas – var, piemēram, izmantot cepšanai paredzētu stikla trauku, tajā ielejot nedaudz eļļas vai pievienojot kādu citu cepšanai paredzēto taukvielu. Var cept arī bez taukvielām, cepešpannā ieklājot cepampapīru.

Pazīst visā pasaulē

Atkarībā no reģiona dažāda izmēra asinsdesu desu pagatavošanā izmanto cūku, liellopa, aitu, pīļu un kazu asinis, kā arī maizi, taukus, kartupeļus, sīpolus, miežu putraimus, auzas. Asinsdesu pildījumā Spānijā, Portugālē un Āzijas valstīs kartupeļi bieži tiek aizstāti ar rīsiem. Apvienotajā Karalistē asinsdesas ir pazīstamas ar nosaukumu “Black pudding”, ir populāras un uzskatītas par delikatesi. Piemēram, pat viesnīcā Londonā tradicionālās angļu brokastis var tikt papildinātas ar asinsdesas šķēli.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu