10 paņēmieni, kā risināt pārtikas izšķērdēšanas problēmu
1. Plānojiet pirkumus. Tas skan diezgan vienkārši, bet tam ir jākļūst par paradumu. Zelta likums: nepērciet pārāk daudz.
2. Iepazīstiet saldētavu. Saldētava var palīdzēt samazināt pārtikas atkritumu apjomu. Sasaldējiet augļu un dārzeņu pārpalikumus to gatavības sezonā, sasaldējiet maizi un citus produktus, ko patērējat lēnāk.
3. Izziniet derīguma termiņus. Mēs esam izveidojuši izšķērdīgu ieradumu uzskatīt datumus "izlietot līdz" vai "ieteicams līdz" par dienu, kad ēdiens jāizmet, ja tas nav apēsts. Šīs datumu norādes ir iemesls 20% no kopējiem pārtikas atkritumiem mājās, taču tās nav akmenī kaltas.
4. Glabājiet pārtiku pareizā vietā. Glabājot pārtiku pareizā temperatūrā, var ievērojami pagarināt tās derīgumu. Piemēram, kad esat noskaidrojis, kuri produkti ir jāglabā ledusskapī, izziniet, kura vieta ledusskapī ir vispiemērotākā.
5. Gatavojiet vairāk nekā vienai ēdienreizei. Gatavojot uzreiz vairākus ēdienus, tiek ietaupīta enerģija, ūdens un laiks. Ja saldētavā atrodas iepriekš pagatavoti ēdieni, ievērojami samazinās arī kārdinājums paķert līdzņemamo ēdienu vai veikt citus neplānotus pārtikas pirkumus.
6. Porciju kontrole. Kontrolējot ēdiena daudzumu šķīvī, jūs ne tikai ierobežojat patērēto kaloriju daudzumu, bet arī pārtikas apjomu, kas nonāk atkritumu tvertnē. Sāciet ar mazu porciju un paņemiet vēl, ja vēlaties.