Mikoloģe: siltos laikapstākļos baravikas mežā atrodamas arī novembrī (2)

Biežāk - gailenes
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Roman Mikhailiuk/Shutterstock.com

Oktobris teju aizvadīts, un varētu šķist, ka sēņu laiks ir beidzies jau labu brīdi. Tā īsti nav gan. Zinošākie sēņotāji uz mežu var doties cauru gadu un atrast labumus, ar populārākajam sēnēm bēdīgāk, bet pagaidām viss nav pavisam beidzies.

Ja seko sēņotāju domubiedru grupām sociālajos tīklos, tad arī noteikti tu būsi pamanījis, ka azartiskākie sēņotāji joprojām no meža nes mājās pa kādam it labam guvumam gaileņu. Un, jā, tā tas patiesi ir.

Kā portālam "ReTV" atklāj mikoloģe Diāna Meiere, sēnes mežā ir visu gadu, tikai jābūt labam to zinātājam. Populārāko sēņu sezona - beku, gaileņu, bērzlapju, pienaiņu sezona tuvojas stipri nobeigumam, 5% no tā apjoma, kas ir labvēlīgākos apstākļos, varbūt vēl ir mežā, īpaši tas attiecas uz gailenēm.

Gailenes ir krietni izturīgākas, tāpēc tās mežos atrodamas ilgāku laiku. Lielākais sēņu bieds ir salnas. Ja laikapstākļi ir gana silti un nav biežu salnu, tad sēnes mežā atrodamas gana ilgi. “Ja ir salna uz zemes kādā pļavā, tas nenozīmē, ka mežā arī viss būs sasalis, tā nebūt nav. Sēnes var arī šādā situācijā kaut kā vēl izdzīvot,” skaidro mikoloģe. 

Tāpat Diāna Meiere atklāj, ka pati pērn 10. novembrī atradusi vairākas baravikas.

Sēnes var būt paslēpušās zem zariem, lapām, sūnām, kur tām netiek aukstums tik viegli klāt, un tad tās atrodamas ilgāku laiku. 

Pieredzējušākie sēņotāji ļaujas sezonas burvībai un šobrīd gaida, kad sāks augt samtainā ziemene jeb celmene - sēne, kas aug atkušņa laikā, kā arī ap Ziemassvētkiem.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu