Daļa ābolu ražas paliek uz zemes. Iemesls - trūkst lasītāju (5)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: PolakPhoto/Shutterstock.com

Lai arī kopējā ābolu raža šogad ir mazāka nekā citus gadus, vērojama milzu atšķirība pat tuvumā esošām saimniecībām. Kamēr kāds jau visu nolasījis, cits turpinās līdz oktobra beigām, bet sāpīgākais - daļu ābolu nāksies tāpat atstāt sapūšanai, jo trūkst sezonas lasītāju, skaidro ReTV.

Kā atklāj Talsu novada Ārlavas pagasta ābolu audzētāja Ilze Rudzīte, ir vairāki iemesli, kāpēc strādniekus sezonas darbam atrast ir grūti: kāds negrib oficiāli reģistrēties kā sezonas laukstrādnieks, citu neapmierina fakts, ka līdz ar salasīto apjomu tiek vērtēta arī kvalitāte. 

“Kad tu pasaki (ka maksā) uz konteineru, tad viņš blor, blor, blor visu, kas gadās. Ja tu pasaki kaut kādu laika termiņu, tad viņš atkal stiepj gumiju. Nu, visādi tie cilvēki ir, bet ne visi,” skaidro audzētāja.

Visi āboli nav lasāmi ari vienā laikā un vienām vajadzībām, piemēram, sulu spiedējiem un sidra ražotājiem var nodot izmērā mazākus ābolus, kas jau nokrituši zemē un nedaudz iedauzīti. 

Tā kā āboli gatavojas ļoti ātri un vairākas šķirnes vienlaicīgi, bonusā ar faktu, ka trūkst darbaroku, tiek nolasīti kvalitatīvākie un par lielākām naudiņām realizējamie āboli, bet pārējie vairākās saimniecībās paliks uz zemes sapūstot: “Daži no mūsu regulārajiem piegādātājiem ir teikuši, ka ābolus šogad atstāšot uz zemes, lai pūst, jo neatmaksājas vairāk lasīt,” pauž Baiba Circene, “Sabiles sidra” saimniece.

Komentāri (5)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu