Garšu ceļojums uz Ameriku: kādiem produktiem jābūt Koba salātu šķīvī?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Timolina/Shutterstock.com

Koba salāti, kas atrodami teju lielākās daļas Amerikas restorānu ēdienkartē un nu jau kādu laiku ir cieņā  arī pie mums, ir lieliski tieši savā vienkāršībā. Tie ir sātīgi un sevī apvieno smeķīgu gaļu, sieru, krēmīgo avokado, svaigus dārzeņus, kas papildināti ar labu mērci. Skaidrojam, kas “lācītim” īsti vēderā.

Kā vēsta portāls “Insider”, šo salātu izcelsme rodama leģendāra Holivudas restorānā “Brown Derby” jau 1937. gadā, kad restorāna īpašnieks Bobs Kobs radīja šos salātus, rakņājoties virtuvē un mēģinot no pāri palikušajiem produktiem pabarot vakara pēdējos viesus.

Mājās pagatavoto Koba salātu burvība ir tāda, ka tu tos vari pielāgot maksimāli savām vēlmēm – izmantot jebkura veida sieru vai mērci, kas tev patīk, apgrauzdēt bekonu pēc savas patikas un, ja nu kas, kādu sastāvdaļu arī neizmantot, ja tā akurāt neiet pie sirds.

Koba salātu klasiskās receptes sastāvdaļas

Viss sākas ar lapu salātiem, kam seko olas, avokado, svaigi tomāti, vistas gaļa, bekons un zilais siers.

Gaļa

Absolūtā šo recepšu vairumā tiek izmantota vistas gaļa un bekons. Vistas gaļa veido lielāko olbaltumvielu daļu, bet cepts bekons papildina salātus ar sālītu kūpinājuma garšu un ļoti baudāmu kraukšķīgumu.

Foto: unsplash.com

Vistu iesaka grilēt, izcept krāsni vai uz pannas un sagriezt kumosa lieluma kubiņos vai šķēlēs. Bekonu vislabāk cept krāsnī vai gaisa friterī, lai iegūtu vienādas struktūras strēmelītes. Pēc cepšanas to sagriež vai sadrupina mazos gabaliņos.

Cieti vārītas olas

Vienai porcijai Koba salātu būtu pilnībā jāpietiek ar vienu cieti vārītu olu. Olas ne tikai palielina šo salātu olbaltumvielu saturu, to dzeltenums piešķir smalku garšas noti.

Kāda nianse – jā, olas jāvāra un to dzeltenumam ir jābūt stingram, bet tās noteikti nevajadzētu pārvārīt. Izcili, ja dzeltenums visur ir stingrs, bet pie baltuma gaišāks, vidū košāks.

Dārzeņi

Lapu salāti ir šo salātu pamatsastāvdaļa. Ledussalāti jeb iceberg ir populāra izvēle tieši to kraukšķīgās tekstūras dēļ. Bet izmantot var arī romiešu vai endīvijas salātus.

Kubiņos vai smalkās daiviņās sagriezti svaigi tomāti salātiem piešķir patīkamu saldenskābenumu, savukārt sarkanie sīpoli – vieglu pikantumu.

Ja neesi svaiga sarkanā sīpola cienītājs, to var aizstāt ar maurlokiem, lociņiem vai maigo šalotes sīpolu, bet tādā daudzumā, lai šie produkti nenomāc pārējās sastāvdaļas.

Siers

Drupināts zilais siers, īpaši Gorgonzola, tradicionāli ir bijis Koba salātu izsmalcinātākā sastāvdaļa, kas piešķir spēcīgu garšu. Ja neesi šo tipa sieru cienītājs, to var aizstāt ar Čedaras sieru.

Avokado

Šo sastāvdaļu neievietojām dārzeņu sarakstā, jo avokado ir teju obligāts šajos salātos, jo tas piešķir bagātīgu krēmīgu tekstūru, kas lieliski balansē ar kraukšķīgo bekonu. To var glīti sagriezt šķēlītēs vai vidēja izmēra kubiņos.

Foto: unsplash.com

Mērce

Mūsdienās restorāni Koba salātus pasniedz, sākot ar zilā siera mērci un beidzot ar avokado rančo mērcēm, bet klasiski tie pasniegti ar labu vinegreta mērci, kam ir labs iemesls: tieši etiķa skābum palīdz līdzsvarot bagātīgo tauku saturu, kuru piešķir bekons, siers un avokado.

Vai Koba salātus vajadzētu maisīt?

Salātu samaisīšana nodrošina to, ka mērce vienmērīgi apķers visas salātu sastāvdaļas, bet, ņemot vērā, ka šeit tiek izmantots avokado un siers, kas var nesimpātiski izšķīst, labākā izvēle būtu salātu mērcē samaisīt lapu salātus, pārējās sastāvdaļas glīti izkārtot uz tām un mērci pasniegt atsevišķā trauciņā klāt, lai katrs var papildināt ar sev tīkamo daudzumu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu