Igaunijā lepojas ar retu atradumu, bet Latvijā šogad aug raženi - greznā koraļļu dižadatene

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Koraļļu jeb zarainā dižadatatene
Koraļļu jeb zarainā dižadatatene Foto: Māris Ābeltiņš

Koraļļu jeb zarainā dižadatene ir sēne, kas patiesi pārsteidz ar savu krāšņumu. Pavisam nesen par to rakstīja Igaunijas ziņu portāli, vēstot, ka atrasts pavisam skaists eksemplārs, kas igauņus esot pārsteidzis, jo šī sēne tur ir reti sastopama, bet Latvijā šogad vērojama cita situācija.

Pagājušās nedēļas izskaņā Igaunijā, Taevaskojas ciemā, mežos atrasta reta sēne, kas novērota tikai vietās, kurās cilvēki nav viesojušies, vēstīja  laikraksts "Postimees".

"Koraļļu dižadatene parasti mitinās vietās, kur cilvēka klātbūtnes praktiski nav. Tas ir viens no rādītājiem, ka šajā konkrētajā vietā mežs ir attīstījies patstāvīgi, bez cilvēku iesaistes," sacīts paziņojumā. Vairāk par atradumu Igaunijā lasi šeit:

Lai noskaidrotu, nedaudz vairāk par šo krāšņo sēni un tās sastopamību Latvijā, uzrunājām mikoloģi Diānu Meieri. Mikoloģe skaidroja, ka koraļļu jeb zarainā dižadatatene ir samērā reti sastopama suga arī Latvijā, bet šogad tā aug īpaši raženi.

"Es pati esmu atradusi vismaz 3 vietās šovasar, un Mikologu biedrības Facebook grupā atradumu ir vairāk par 10, neesmu skaitījusi, bet parādās regulāri, pie tam viens no novērojumiem ir izcili skaists," atklāj mikoloģe.

Šī skaistā sēne aug uz nolauztiem lapu kokiem un ir aizsargājama, tāpēc - ja mežā to ieraugi, papriecājies uzņem kādu foto un atstāj neskartu.

Īpaši skaisto eksemplāru atrada Māris Ābeltiņš Talsu novada mežos. Skaistos foto aplūko galerijā:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu