Izgaršo Gruziju: kas ir čkmeruli un kā to pagatavot

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstocktv

​Gruzīni māk izbaudīt – sauli, ainavas, vīnu, kopābūšanu un, protams, ēdienu. Aicinām iepazīt Gruzijas izcilākos kulinārijas meistardarbus! Vai zini, kas ir čkmeruli? Tie ir zeltaini apcepti vistas gabaliņi krēmīgā, ķiplokotā mērcē. Neaprakstāmi gardi!

Čkmeruli gatavošanas princips ir pavisam vienkāršs un līdzinās labi zināmajam cālim “tabakā”, taču šajā gadījumā iepriekš apceptie vistas gabaliņi tiek sutināti saldā krējuma mērcē ar ļoti dāsni pievienotu ķiploku. Rezultātā gaļa ir ļoti sulīga un maiga, bet saldais krējums, sajaucoties ar cepšanas laikā iztecējušajām sulām, ķiploku un zaļumiem, veido debešķīgu mērci. Gruzīni neļauj iet zudībā ne pilītei šī garduma, uzslaukot to no šķīvjiem ar svaigu lavašu.

Kā pagatavot čkmeruli?

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 vista;
  • 3 l ūdens;
  • 100 g sāls;
  • 80 g sviesta;
  • 2 ēd.k. eļļas;
  • 8-10 ķiploka daiviņas;
  • 250 ml saldā krējuma.
  • 1 buntīte pētersīļu.

Gatavo sālījumu, izšķīdinot sāli ūdenī. Sagriež vistu lielos gabalos, liek sālsūdenī un notur 2-4 stundas.

Izņem gabalus no sālījuma, rūpīgi nosusina, izmantojot papīra dvieli vai sausu drāniņu.

Pannā izkausē saldkrējuma sviestu, kam pievieno eļļu, lai novērstu piena tauku izdegšanu. Uz lielas liesmas apcep gaļas gabalus, apgrozot, līdz tie ieguvuši skaisti zeltainu garoziņu.

Izņem gaļu no pannas. Pannā palikušo šķidrumu izkāš – tas būs nepieciešams mērcei. Lej šķidrumu atpakaļ pannā un pievieno sakapātus ķiplokus. Uz vidējas liesmas tos apmaisot apcep 1-2 minūtes, tad pārlej ar saldo krējumu.

Liek vistas gabaliņus mērcē un sutina 15-20 minūtes.

Gruzijā čkmeruli tradicionāli pasniedz dziļā keramikas pannā – “keci”, bagātīgi pārlejot ar mērci, pārkaisot ar sakapātiem pētersīļiem un piekožot lavašu.

Foto: Shutterstocktv

Labu apetīti!

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijasvini.lv.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu