Kā izvēlēties vissulīgāko un vissaldāko arbūzu? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Denis_Zai/Shutterstock.com

Arbūzu pazinēji, izvēloties arbūzu, veic dažādas nesaprotamas manipulācijas: saspiež, paklaudzina, groza un domīgi aplūko. Patiesībā ir gana vienkārši kļūt par arbūzu ekspertu. Ar saviem ieteikumiem padalījās kulinārijas blogeris Rojs jeb Pipars.

Pirmkārt ir jābūt pacietīgiem: arbūzu ražas laiks sākas 1. augustā. Tieši šajā laikā nobriest pašas populārākās Astrahaņas šķirnes. Tiesa, šķirņu daudzveidība ir minimāla un šogad karstuma dēļ arbūzu sezona ir sākusies ātrāk.

Ja arbūza svītras nav kontrastainas, ir izplūdušas un blāvas, tā ir pazīme, ka arbūzs ir pieņēmies svarā, uzņēmis ūdeni, taču vēl nav nogatavojies.

Ja neesi gatavs arbūzu aizstāt ar meloni, tad starp piedāvātajiem milzeņiem būs jāatrod savs arbūzs. Ja visi arbūzi ir lieli, tad pats nobriedušākais būs mazāka izmēra nekā pārējie. Vēl bez kontrastainām svītrām, kas ir tradicionāla arbūza gatavības pazīme, pievērs uzmanību mizas spīdumam.

Arbūzam, kurš ir nogatavojies, miza ir sausa un spīdīga.

Ja arbūza miza izskatās kā novaskota, un to viegli var pārdurt ar nagu, tad šis arbūzs noteikti vēl ir zaļš. Ja jums šķiet, ka arbūzs ir nogatavojies, tad patiešām varat to cieši apskaut. Gatavam arbūzam būtu jānokrakšķ. Taču ilgstošas pārvadāšanas rezultātā arbūza mīkstums tiek nedaudz saspaidīts. Tāpēc šo testu var neiziet pat visgatavākais eksemplārs.

Lai arī gan lielveikalos, gan tirgū piedāvātajos arbūzos, visticamāk, ir mazāk kaitīgo vielu nekā neizkontrolējamos ceļmalas stendos, izskatās tie visi vienādi: milzīgi un gandrīz visi ir zaļi.

Nav saprotams, kur ir pazudušas agrāk audzētās un piedāvātās arbūzu šķirnes, kuru augļiem bija plāna miziņa un koši sarkans, salds, miltains mīkstums. Tagad šie arbūzi ir aizstāti ar milzīgiem, vienlīdz skābeniem ātraudzīgajiem eksemplāriem.

Pirms pāris gadiem Astrahaņas arbūzu audzētāji pat patentēja savas arbūzu šķirnes un, lai aizsargātu vietējo zīmolu, apsolīja uz katra arbūza uzlīmēt hologrāfisko uzlīmi. Taču kaut kā līdz mums Astrahaņas arbūzi tā arī nenonāk, ne ar uzlīmēm, ne bez...

To, ka arbūzi, kuri ir novākti pirms laika, ir piesātināti ar dažādiem ķīmiskiem mēslojumiem, kuru sastāvā ir nitrāti, zina visi. Taču, neskatoties uz to, arbūzus, kuri tirgū tiek piedāvāti mēnesi pirms arbūzu sezonas sākšanās, arī pērk visi. Arbūziem pieļaujamā nitrātu norma ir 60 mg/kg. Pirms arbūzu sezonas piedāvātajos augļos nitrātu koncentrācija mēdz būt no 120 mg/kg līdz pat 600 mg/kg. Arbūzi, kurus pārdod veikalos un tirgos, tiek laboratoriski pārbaudīti. Tas garantē to, ka nitrātu daudzums būs normas robežās. Bet arbūzus, kurus tirgo ielu un šoseju malās, neviens nepārbauda.

Foto: Monika Grabkowska/Unsplash.com

Pats vienkāršākais veids, kā noteikt, cik "nitrātainu" arbūzu esat nopirkuši, ir šāds: nogrieziet gabaliņu no mīkstuma un ielieciet to glāzē ar tīru ūdeni. Ja ūdens iekrāsojas rozā, tad nitrātu arbūzā ir pārāk daudz. Tiesa, šādai arbūzu pārbaudei ir daudz trūkumu. Pirmkārt, lai jūs varētu arbūzu pārbaudīt, jums tas vispirms ir jānopērk. Otrkārt, rezultāts būs jāgaida ilgi – ne mazāk kā stundu. Pa šo laiku jūs jau būsiet paspējuši apēst pusarbūzu. Un visbeidzot, ūdens iekrāsosies rozā krāsā tikai tad, ja nitrātu koncentrācija arbūzā ļoti ievērojami pārsniegs pieļaujamo normu.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu