Piecas metodes, kā sasaldēt zemenes ilgstošai uzglabāšanai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Alevtyna Viryk/Shutterstock.com

Zemenes ir, to ir daudz, un tas ir jāizmanto, īpaši, ja vēl neesi paspējis. Ievārījumi un kompoti ir viens veids, kā uzglabāt ogas, bet vēl viens - saldēt. Arī to var darīt dažādos veidos. Izstāstīsim, kā!

Kādi darbi jāveic, lai ķertos pie ogu saldēšanas?

  1. Pirms zemeņu nosūtīšanas uz saldētavu tās ir iepriekš jāapstrādā: jāizšķiro, jānomazgā, jāizžāvē.
  2. Uzglabāšanai labāk izvēlēties ogas, kas novāktas sausā laikā. Tās būs mazāk ūdeņainas un labāk glabāsies.
  3. Neizmanto saldēšanai ogas, kas ir ar jebkāda veida redzamiem bojājumiem.
  4. Pirms sasaldēšanas noteikti ogas kārtīgi nožāvē. Ja šo punktu neņem vērā, saldēšanas procesā tās "apaugs" ar ledu.
  5. Saldēšanai izmanto īpaši tam paredzētus plastmasas traukus vai plastmasas maisiņus. Tvertnei jābūt tīrai, sausai un bez smaržas.
  6. Atceries: zemenes nedrīkst sasaldēt atkārtoti! Tāpēc pirms sagatavošanas ziemai rūpīgi aprēķini krājumu lielumu.

Veselu ogu sausā sasaldēšana

Sausā veidā sasaldētas ogas pilnībā saglabā formu. Zemenes var sasaldēt veselas, ar un bez kauslapiņām. Kopumā tās ir lieliski piemērotas desertu dekorēšanai, kompotu un visu veidu desertu pagatavošanai.

Pirms sasaldēšanas ogas noskalo un nosusini. Novieto tās atstatus vienu no otras vienā kārtā traukā, kuru var ievietot saldētavā un kas izklāts ar pārtikas plēvi. Liec saldētavā uz 2 stundām. Saldētas ogas pārber aizveramos maisiņos vai trauciņos un uzglabā saldētavā.

Sasaldētas zemeņu pusītes

Dažām receptēm var būt nepieciešamas nevis veselas ogas, bet glīti sagrieztas zemeņu pusītes (zemeņu želejas, kūkas un citi deserti). Atkausētu ogu nevar sagriezt uz pusēm, saglabājot formu. Tāpēc ir vērts atsevišķi sasaldēt daļu zemeņu tā, ka tās ir jau sagrieztas.

Foto: Elena Gordeichik/Shutterstock.com

Sasaldēšana, tāpat kā pirmajā gadījumā, ir sausa. Ogas ir vidēja lieluma, tīras un labi nožāvētas, sagrieztas vienādās pusēs gareniski. Novieto tās atstatus vienu no otras vienā kārtā traukā, kuru var ievietot saldētavā un kas izklāts ar pārtikas plēvi. Liec saldētavā uz 2 stundām. Saldētas ogas pārber aizveramos maisiņos vai trauciņos un uzglabā saldētavā.

Zemenes cukurā

Zemenes var sasaldēt cukurā ar kauslapiņām vai bez tām. Zem granulēta cukura slāņa oga labi saglabā garšu un aromātu. Pēc atkausēšanas to var uzreiz ēst, kā arī izmantot sarežģītu desertu un kompota pagatavošanai.

Lai sasaldētu, sausas un tīras ogas ieliek traukā, kas piemērots pārtikas uzglabāšanai zemā temperatūrā. Apber ar cukuru, ievērojot proporciju uz 1 kg ogu - 200-300 g granulēta cukura. Cieši noslēdz trauku ar vāku un ievieto saldētavā.

Zemeņu biezenis

Sausā saldēšana ir piemērota stingrām ogām, kas nav ūdeņainas. Ja oga ir ļoti liela un sulīga, to labāk sastrādāt biezenī. Saldēts zemeņu biezenis ir lieliski piemērots jogurtiem, kokteiļiem, mērcēm, saldējumam, pīrāgu pildījumiem utt.

Saldēšanai nomazgātas un notīrītas ogas sablendē, pievienojot cukuru (300 g uz 1 kg). Ja vēlies izteikti zīdainu biezeni, to pēc blendēšanas vēl izberz caur sietu, lai atdalītu sēkliņas.

Biezeni vari saldēt silikona formiņās un tad pārvietot uz maisiņu vai kastīti, vai arī liet uzreiz kastītēs, bet rēķinies: ja kastīti izņem no saldētavas, tā arī visa jāizēd.

Zemenes ledū

Ja tev gadījušās mazas odziņas, tās vari saldēt ledus trauciņos veselas un izmantot pēc tam dažādu dzērienu pagatavošanai. Derēs gan ar lapiņām, gan bez.

Foto: moritz320/Unsplash.com

Gatavošanai izmanto ledus saldēšanas traukus. Šūnu iekšpusē ievieto mazas veselas ogas vai lielākas sagrieztas uz pusēm. Pārlej ar aukstu vārītu ūdeni tā, lai tas pilnībā pārklātu to virsmu. Liec saldētavā, līdz sasalis. Ērtākai uzglabāšanai vari pārvietot sasalušos gabaliņus maisiņā vai kastītē un ielikt lielākā saldētavas nodalījumā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu