Kas ir baltā stīga olā un vai to var droši ēst?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Petrychenko Anton/Shutterstock.com

Ja esi olu cienītājs un gatavo tās visdažādākajos veidos, tad noteikti esi ne reizi vien ievērojis baltu stīgu pie olas dzeltenuma un domājis, kas tas ir un vai tam tur ir jābūt.

Kas ir šī baltā stīga?

Varētu šķist, ka ola ir viens no vienkāršākajiem produktiem tavā ledusskapī, ko iespējams pagatavot neskaitāmos veidos. Olu patiesi var izmantot dažādas sarežģītības ēdienos, arī ļoti vienkāršos, bet tas, kas notiek olas čaumalas iekšpusē, ir gana sarežģīti un aizraujoši, un šai baltajai stīgai, ko vairums kulināru noteikti ir pamanījuši, ir liela nozīme olu attīstībā, skaidro portāls "Reader`s Digest".

Pirms iegrimstam nelielā bioloģijas stundā, laiks atspēkot dažus izplatītus mītus par to, kas tad atrodams olu dzeltenumā.

Nē, tā nav ne vēna, nedz arī cālēna nabassaite.

Tā faktiski ir daļa no olšūnas un, kaut arī izskatās aizdomīgi, ir pilnīgi normāla un nepieciešama drošai attīstībai.

To sauc par olbaltuma saiti jeb halazu.

Olu sastāvā ir divas halazas: katra fiksē dzeltenumu no sava olas gala. Būtībā šīs virvēm līdzīgās struktūras sastāv no olbaltumvielām, un tās piestiprinās pie dzeltenuma, lai pasargātu to no dauzīšanās pret čaumalu.

Vai halazu ir droši ēst?

Pilnīgi droši. Halaza ir pilnīgi normāla olas sastāvdaļa, un pēc termiskas apstrādes to pat nevar saskatīt. Pat ja redzi šos izteiktos baltumus pie olas dzeltenuma, zini, ka tā patiesībā ir svaigas olas pazīme. Ja halaza nav redzama, tad olas, iespējams, ir pārāk ilgi bijušas ledusskapī.

Šī olbaltuma saite nekādi neietekmē galaprodukta garšu, un par tās esamību olā noteikti nav jāsatraucas - tā ir dabīga olas sastāvdaļa.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu