Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kāpēc čipsu paciņas nekad nav pilnas?

Raksta foto
Foto: Akarat Thongsatid/Shutterstock.com

Vai arī tu esi izjutis zināmu vilšanos un neizpratni par to, kāpēc čipsu paciņas tik lielas, bet iekšā kraukšķi tik līdz pusei vai pat mazāk? Tas nav bez iemesla.

Atverot čipsu paciņu, katru reizi ir neliela vilšanās sajūta. Lai arī ne visai veselīgais, toties ļoti gardais našķis aizpilda aptuveni pusi pakas, bet viss pārējais - gaiss vien. Tā kā tas ir teju visu ražotāju čipsiem, nevaram to uzskatīt par kļūdu vai kādu īpašo pievilināšanas triku. Kāds ir šo iepakojumu noslēpums?

Paciņas līdz pusei tiek pildītas ne tāpēc, lai sadusmotu patērētāju vai kaut kādā veidā ietaupītu. Tas viss tiek darīts produkta uzglabāšanas un transportēšanas dēļ. Turklāt iepakojumi nav pildīti ar parastu gaisu, bet gan slāpekli, kas nodrošina, ka kraukšķīgo gardumu var uzglabāt ilgi.

Protams, ne visas kartupeļu čipsu paciņas ir piepildītas ar slāpekli. Visbiežāk budžeta zīmolu ražotāji nedara neko tādu. Tomēr visi vadošie zīmoli čipsus "iekonservē" ar minēto gāzi jau kopš 1994. gada, kad zinātnieki varēja beidzot pierādīt, ka slāpeklis ir drošs cilvēkiem. Tajā pašā laikā tika noskaidrots, ka šī gāze pagarina visu produktu, kas atrodas noslēgtā iepakojumā, derīguma termiņu.

Galvenais iemesls ir tāds, ka bez gāzes iepakojumā veidojas kondensāts. Tā rezultātā agrāk vai vēlāk produkts sāk ciest no mitruma - čipsi zaudē kraukšķīgumu, bojājas garša.

Vēl viens iemesls ir transportēšana - šādas ar gāzi uzpūstas paciņas pasargā lielāko daļu čipsu no sadrupšanas.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu