Garšo grilēta vista? Nesabojā to

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Kyli Petersen/Shutterstock.com

Vistas grilēšana ir ļoti iecienīts process, jo tās marinēšana aizņem mazāk laika un arī cepšanas process ir īsāks. Bet garša, ja visu izdara pareizi, ir lieliska. Tomēr ir virkne kļūdu, kuras daudzi grilētāji pieļauj, tādējādi sabojājot rezultātu. 

Grilēšanas sezona jau kādu laiku ir uzņēmusi apgriezienus, un ne velti - svaigā gaisā gatavota un baudīta maltīte tiešām ir fantastiska. Bet ar nosacījumu, ka viss izdodas kā iecerēts. Uz grila bieži dodas gaļa, arī vistas, bet, lai viss izdotos, ir jāizvairās no vairākām izplatītām kļūdām. 

Lai vista garšo pēc vistas un nedeg - jātīra grils

Pirmais un viens no vissvarīgākajiem noteikumiem - gatavo uz tīra grila! Ir vairāki iemesli, kāpēc grila tīrība ir svarīga: pirmkārt, ja būsi cepis kādu citu produktu ar spēcīgu garšu, pārpalikumi var ietekmēt garšu gaļai, otrkārt, ja uz tā būs vecas ēdiena paliekas, tās karstuma ietekmē var sākt degt.

Uzmanīgi ar karstumu

Nedrīkst aizmirst, ka vistas gaļu nekādā gadījumā nedrīkst ēst jēlu. Tai jābūt labi izceptai.

Grilējot vistu, svarīgi, lai temperatūra nav pārāk augsta. Kāpēc? Var rasties mānīga sajūta, ka gaļa gatava, jo no ārpuses tā būs ieguvusi to izskatu, kādu kārojas, bet iekšpusē tā var izrādīties jēla. Kad to atklāsi un gribēsi cept vēl, ārpuse sadegs un gaļa kļūs nebaudāmi sausa.

Nebaidies kontrolēt ogļu novietojumu grilā - pārvieto tās, lai vienā pusē ir lielāks karstums, bet otrā - mazāks, tādējādi varēsi ērtāk kontrolēt to, cik strauji gaļa cepas.

Gaļas termometrs

Jā, ne visiem tas ir, ne visi to izmanto, bet vajadzētu, jo tas ir vienīgais veids, kā, neņemot nost gabalus un tos nesagraizot, būt drošam, ka gaļa gatava. 

Iedur to gaļas gabala biezākajā vietā un pārbaudi temperatūru. Uzmanīgi, tam nevajadzētu saskarties ar kaulu, ja tāds ir.

Saldo mērču un marināžu ēnas puse

Gaļu pirms grilēšanas ierasti iemarinējam visdažādākajās mērcēs, tomēr pirms cepšanas ļoti ieteicams gabaliņus no liekās marinādes atbrīvot, īpaši tad, ja tajā ir augsts cukura daudzums, piemēram, bārbekjū mērces. Kāpēc? Jo šīs mērces un marinādes, īpaši ar cukuru, ļoti strauji sāk degt, rezultātā vista būs apdegusi tumša no ārpuses, bet jēla vidū.

Ideālā variantā sākotnēji liec cepties gaļu, atbrīvojot (noslaukot, piemēram, ar papīra dvieli) lieko mērci/marinādi, bet to, lai pastiprinātu garšu, uzzied uz katra gabaliņa pašā cepšanas procesa izskaņā, kad esi drošs, ka gaļa būs pienācīgi izcepta.

Pārāk ātrs naža dūriens tikko grilētā vistā to var sabojāt

Domā, kā tas var būt? Ļoti vienkārši. Lai neļautu sulām iztecēt, vistas gaļai vajadzētu ļaut atpūsties, kad tā tikko noņemta no uguns. Mazākos gabaliņus atpūtini apmēram 5 minūtes, bet lielākajiem gabaliem atvēli 10 līdz 15 minūtes, tad visas sulas sasūksies atpakaļ gaļā un tā nebūs sausa, citādi viss labums iztek laukā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu