Pastāv bažas, ka pavisam drīz mēs neēdīsim šokolādi, nedzersim vīnu un nevārīsim rīsus. Pozitīvais - tas nedraud tuvāko trīsdesmit gadu laikā, negatīvais - tas tomēr var notikt un neatgriezeniski. Sarakstā ir arī citi ļoti iemīļoti produkti bez kuriem savu ikdienu ir gana grūti iztēloties.
Produkti, kas varētu izzust tuvākajos gadu desmitos (6)
Iemesls ir globālās klimata pārmaiņas. Ir skaidrs, ka tas nav uz labu. Pārtika, ko mēs ēdam gandrīz katru dienu, kļūs par vēsturi vai ko pavisam ekskluzīvu un ļoti dārgu nākamajām paaudzēm. Kolekcijā ir 8 pozīcijas, kas, pēc zinātnieku pētījumiem, noteikti pazudīs, vēsta "Postimees".
Šokolāde
2050. gads. Ir ļoti liela varbūtība, ka šokolāde līdz šim laikam vairs netiks ražota. Kakao koki nes augļus tikai mitrā klimatā. Pēc trīsdesmit gadiem Ganā un Kotdivuārā, kas ir galvenie kakao pupiņu piegādātāji, kļūs pārāk karsti un sausi. Jā, kakao tiek audzēts citās valstīs, taču, pēc zinātnieku domām, nevar izvairīties no šokolādes ražošanas samazināšanās un iespējamas pārtraukšanas kopumā.
Banāni
Vēl viena kultūra, kuru ietekmē klimata pārmaiņas, ir banāni. Nesenā Ekseteras universitātes (Lielbritānija) pētījumā teikts, ka līdz 2050. gadam 10 valstu nelabvēlīgo klimatisko apstākļu izmaiņu dēļ, banāni var pazust. Šie augļi tiks apdraudēti ne tikai Dienvidamerikā, bet arī Āzijā un Indijā.
Rīsi
Saskaņā ar Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) ziņojumu, temperatūras paaugstināšanās, jūras līmeņa celšanās un lietus modeļu maiņa globālo klimata pārmaiņu dēļ novedīs pie ūdens un zemes resursu trūkuma. Un tas ir nepieņemami, audzējot rīsus. Āzijā rīsu audzēšanas zemes "dzīvotspēja" nākamā gadsimta laikā varētu samazināties par vairāk nekā 50%.
Kafija
Vēl viena pārtikas prece, kurai draud izmiršana, ir kafija. Mēs to varētu sajust pēc 30 gadiem. Iemesls ir augsnes erozija, kurā tiek audzēta kafija. Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Science Advances", teikts, ka populāras kafijas šķirnes ir apdraudētas, tostarp Arabica, kas veido 60% no pasaules produkcijas. Robusta koki, kas neiztur karstumu, cietīs ne mazāk.
Un vēl viens kafijas ienaidnieks ir sēnīte, ko sauc par kafijas rūsu. Tas inficē kokus un visaktīvāk izplatās augstā temperatūrā.
Vīns
Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Nature Climate Change", tika atklāts, ka Napas un Sonomas reģioni Kalifornijā, ASV, kļūst pārāk karsti vīna vīnogām. Klimata pārmaiņas ietekmēs ne tikai šīs teritorijas. Citos vīna reģionos sasilšana tiek prognozēta gandrīz par trim grādiem, kas samazinās vīna ražošanas apjomus par 70–85%.
Sojas pupiņas
Arī sojas raža varētu samazināties par 40%. Čikāgas universitātes zinātnieki uzskata, ka tam iemesls varētu būt tieši ūdens trūkums.
Avokado
Nākamo 30 gadu laikā arī šo dārzeņu raža samazināsies par 40%, par ko ziņoja E. Lawrence Livermore Nacionālās laboratorijas zinātnieki. Protams, temperatūras paaugstināšanās un sausuma dēļ. Ļoti iespējams, ka tuvākajā nākotnē šie vērtīgie augļi kļūs teju zelta vērtē.