Vīnogas, banāni, zemenes un citrons: kā saglabāt ilgāk svaigus?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: engin akyurt/unsplash.com

Ne vienmēr iegādājamies tik daudz augļu un ogu, lai tos notiesātu vienā piegājienā. Bet sirds sāp katru reizi, ja kaut ko neizdodas apēst un ir jāizmet. Ir veidi, kā nedaudz paildzināt augļu un dārzeņu mūžu.

Zemenes

Ogas ir īpaši jutīgas pret mitrumu, jo īpaši tās, kurām pašām ir mīksta tekstūra. Zemenes ir vienas no tām, tāpēc viens no pirmajiem un ļoti būtiskiem noteikumiem ir - tās nekādā gadījumā nedrīkst mazgāt, ja vien neplāno uzreiz apēst vai pagatavot. Šīs ogas sevī uzsūc mitrumu, un tas liek tām ātri vien sapūt. 

Ņemiet vērā, ka astītes arī vajag noplēst tikai tad, ja ogu plāno ievietot hermētiskā maisiņā un sasaldēt vai apēst, nevis vienkārši uzglabāt vēlākam laikam. Ja plāno zemenes notiesāt dažu dienu laikā, atstāj kauslapiņas, uzglabā ogas ledusskapī uzbērtas un arī pārsegtas ar papīra dvieļiem vai salvetēm, lai izvairītos no lieka mitruma.

Banāni

Banāni ļoti ātri nogatavojas. Tas viss gāzes dēļ, kas izdalās no tiem, bet procesu iespējams palēnināt. Kā? Banānu "aste" jāietin alumīnija folijā. Šis process aizņems pavisam īsu brīdi, bet augļi paliks stingri vidēji pat četrām dienām ilgāk.

Ja esi nokavējis brīdi un banāni jau sākuši brūnēt, nav jāatrod veidi, kā visus uzreiz apēst. Atbrīvo no mizas, sagriez gabaliņos, liec trauciņā vai speciālā maisiņā un liec saldētavā. Ideāli smūtiju un saldējumu kokteiļu pagatavošanai.

Citrons

Ir receptes, kuras paredz, ka jāizmanto vai nu dažas lāses citrona sulas, vai puse no augļa. Un ko darīt ar otru pusi? Tā ātri vien arī ledusskapī sāk pelēt. Ir risinājums - ietin rūpīgi alumīnija folijā un uzglabā ledusskapī - citrusaugļi būs lietojami ilgāk.

Vīnogas

Tev pat nevajadzētu mēģināt uzglabāt mīkstas un ļoti gatavas vīnogas - labāk tās apēst tūlīt pēc iegādes. Kas attiecas uz tām, kas stingrākas, šeit var mēģināt. Lai to izdarītu, pārbaudi, vai vīnogas jau nav sākušas bojāties, un tad rūpīgi iesaiņo tās plastmasas maisiņā vai pārtikas plēvē un liec ledusskapī. Šādās "drēbēs" tās vēl vairākas dienas varēs palikt sulīgas un stingras. Ņem vērā, ka ir slikta ideja uzglabāt vīnogas lielās porcijās, jo tad tās pakļautas lielam svaram un apakšējās var sākt tāpat bojāties. Labāk tās sadalīt nelielās porcijās.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu