Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kas Grieķijas zemenēm "vēderā"? (5)

Foto: Dusan Petkovic/shutterstock.com

Pavasaris kopā ar garākām dienām, siltiem saules stariem atnes arī pirmās zemenes. No Grieķijas gan pamatā, bet tomēr. Ogas skaistas, lielas, vairums lieliski smaržo un pat nedaudz garšo pēc zemenes. Bet ceļš ir tāls un laiks vēl vēss. Rodas jautājums - vai zemenes nesatur nevēlamas vielas.

Kāda “Pārtikas revidenta” skatītāja interesējās, vai šīs zemenes, kas lielākoties šobrīd tiek vestas no Grieķijas, vispār ir veselīgas un vai tās nav pilnas ar ķīmiju?

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) mierina visus zemeņu mīļus. PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova uzsver, ka

katrā Eiropas Savienības dalībvalstī ir kompetentās iestādes, kuru pienākums ir kontrolēt, kā zemenes tiek audzētas, kā tās tiek novāktas, kā uzglabātas, transportētas un realizētas.

Realizācijas laikā ir jābūt norādītai izcelsmes valstij, līdz ar to jebkuram patērētājam, kas vēlas iegādāties zemenes, ir tiesības zināt, kurā valstī tās augušas.

“Grieķijā siltā laika sezona sākas ātrāk, līdz ar to arī raža tiek novākta agrāk. Bez tam ir iespēja zemenes audzēt arī siltumnīcās, taču garša atšķirsies, vai zemenes augušas ārā vai siltumnīcā. Protams, visos laikos mūsu pašu vietējās zemenes ir visgaršīgākās, īpaši, kad ir siltā, karstā laika sezona pie mums Latvijā,” piebilst PVD pārstāve.

Katru gadu PVD pārbauda gan importa, gan vietējās zemenes.

Viens produkta paraugs tiek pārbaudīts uz vairāk nekā 150 pesticīdu atliekvielām, un pēdējos gados zemenēs šīs atliekvielas nav konstatētas.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu