Senāk maizi cepa katrā lauku mājā tam īpaši piemērotā maizes krāsnī. No miežu miltiem un rupji maltiem kviešu miltiem sestdienās cepa karašu, no bīdelētiem kviešu miltiem – baltmaizi. Taču galvenā bija rupjmaize. Tās ieraugam pievienoja mīklas piku no iepriekšējā cepiena.
Ar maizi saistīti ļoti daudzi ticējumi un tradīcijas un pat nerakstīti tā laika likumi, piemēram, visu klaipu nekad no mājas ārā nedeva, lai neaizdotu svētību.
Pirmā rika no klaipa, ko sauca arī par spēka riku, tika saimniekam, bet kukuļa galiņus gaidīja bērni un jaunās meitas.
Bija arī teiciens – ja maizi no klaipa pats var nogriezt, laiks iet ganos. Savukārt pēc ticējuma “Sūrs darbs, balta maize” redzams, kur meklējamas saknes latviešu darba tikumam.
Kādu maizi ēd Latvijā šodien?
Līdz šodienai latviešu tradīcijas ir būtiski mainījušās: tradicionālajai rudzu maizei pievienojušās dažādas jaunas variācijas – baltmaize, sēklu maize, polārmaize, dažādu dārzeņu maizes u. c. Sava ietekme ir arī ārvalstu kultūrai – arī pie mums popularitāti iemantojuši hotdogi, burgeri, karstmaizes, panīni un citas maizītes, ieņemot svarīgu vietu uzkodu, ātro pusdienu un street food kultūrā. Stāsta SIA “Narvesen Baltija” mārketinga un komunikācijas departamenta direktore Ilze Dumceva: “Šīs tendences novērojamas arī mūsu tirdzniecības vietās. Sekojam līdzi klienta pieprasījumam un paradumiem, un jāteic, ka latvietis patiesi arvien novērtē maizi un tās sniegto sāta sajūtu, izvēloties ātrām maltītēm tieši šīs kategorijas produktus. Par rudzu maizi iecienītāki kļuvuši tieši kviešu maizes produkti. Mūsu pēdējie novērojumi rāda, ka īpaši aktuālas ir karstmaizes, kas, iespējams, daudziem saistās ar bērnības atmiņām un ir ērts risinājums siltām, sātīgām pusdienām ikdienas steigā.”