Lai brokastu putra nav bieds: kā to padarīt par interesantu ēdienu bērniem?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Publicitātes foto / LNMM

Nav noslēpums, ka auzu pārslu putrai piemīt vairākas īpašības, kas nāk par labu mūsu veselībai. Viena no tām – tā stiprina imunitāti, kas gada aukstajā laikā gan pieaugušajiem, gan bērniem ir ļoti svarīgi. Tomēr ar mazajiem ķipariem un veselīgo auzu tumi brokastīs dažreiz nav tik vienkārši - reizēm tā negaršo, nepatīk vai vienkārši neinteresē. Kā to mainīt?

Piedevas, piedevas, pie-de-vas!

Viena no auzu biezputras priekšrocībām ir tās spēja kā hameleonam pielāgoties katra ēdāja vēlmēm. Ja neesat saldummīlis, tad putru var baudīt sāļu - ar sviestu, dārzeņiem vai vārot auzas buljonā. Savukārt tiem, kuriem ir kārais zobs uz ko saldāku, savas brokastis der papildināt ar saviem iecienītākajiem augļiem, ogām, ievārījumiem, šokolādi vai kanēli. Iespējams, ka jūsu iecienītākās putras piedevas nebūs pa prātam jūsu bērnam, tādēļ ir vērts eksperimentēt.

“Ar piedevu palīdzību iespējams pārvērst auzu pārslu biezputru līdz nepazīšanai! Ja jūsu atvasei netīk jūsu iemīļotā putra ar ievārījumu, varbūt ir vērts izmēģināt, ko jaunu. Mani iemīļotākie brokastu putras papildinājumi ir šokolāde un zemesriekstu sviests, āboli un kanēlis, kokosrieksti un ogas, dateles un rieksti vai jebkas cits, kas ienāk prātā. Auzu pārslu putra pieļauj tik daudz variāciju un kombināciju, ka nav iespējams kļūdīties. Tikai turpiniet eksperimentēt, līdz atrodiet bērna iecienītāko,”  iesaka “Herkuless”  produktu tehnoloģe un arī mamma Natālija Lagzdiņa.

Savukārt tirdziņa "Andele Mandele" idejas autori Līva atklāj, ka viņas ģimene iecienījusi tieši sāļās putras. “Mūsu ģimenē ar gardu muti ēdam sāļās putras. Mani mīļie īpaši iecienījuši “Herkuless” piecu graudu putru, ko vāru pienā ar šķipsniņu sāls. Mans īpašais noslēpums slēpjas pievienotajās taukvielās. Proti, es labi daudz pievienoju gī jeb dzidrināto sviestu, kas brokastu ēdiena garšu paceļ septītajās debesīs!” padomos dalās Līva.

Piešķir putrai tekstūru

Teju jebkuram pieaugušajam klasiskā izpratnē brokastu putra ir tumīga un krēmīga, tomēr šāda putra mazajiem ēdājiem ne vienmēr ir pa prātam. Tekstūras trūkums ir viens no iemesliem, kādēļ bērni varētu atteikties no veselīgās auzu pārslu brokastu putras. Šai problēmai ir gaužām vienkāršs risinājums – neizvāriet putru līdz galam, lai tā daļēji saglabātu savu dabīgo tekstūru. Proti, ja izmantojiet pilngraudu auzu pārslas, samaziniet vārīšanas laiku par divām minūtēm vai pievienojiet mazāk šķidruma.

Izcili piemērotas šādai gatavošanas metodei būs smalcinātās auzas. Smalcinātu auzu ražošanā grauds netiek placināts, bet gan sagriezts trīs daļās, tādējādi grauds saglabā savu dabisko tekstūru un piešķir putrai patīkamu un riekstainu garšu.  

Prieks ne tikai vēderam, bet arī acīm

Ēdiena izskats bērniem ir īpaši nozīmīgs. Kā auzu pārslu putru padarīt skaistu, interesantu un aizraujošu? Izmantojiet augļus un dārzeņus, lai brokastu šķīvis pārvērstos par piedzīvojumu. Proti, zaķa austiņas, kas izgrieztas no ābolu šķēlītēm, deguntiņš no mellenes, kas saldētavā aizķērusies no vasaras, un acis no banānu šķēlītēm. Ļaujiet vaļu izdomai un veidojiet dažādas ilustrācijas! Brīvdienu rītos, kad brokastis gatavojam laiskāk un nesteidzīgāk, ļaujiet bērniem pašiem veidot savas un arī jūsu putras bļodas. Tā būs gana interesanta nodarbe visai ģimenei.

Foto: Publicitātes foto

“Bērni atzinīgi novērtēs putru, kas ir kādā interesantā krāsā. Es ieteiktu auzu biezputrai pievienot smalcinātas ogas vai dārzeņus, kas to nokrāsos kādā neparastā tonī. Piemēram, pievienojot smalcinātas avenes, iegūsiet sārtu krāsu, bet saspaidītas mellenes piešķirs putrai zilu vai violetu toni,“ iesaka Natālija.

Putra ar superspējām!

Ikvienam no mums patīk klausīties vai lasīt dažādus stāstus, tomēr īpaši mīļi tie ir bērniem. Ļaujot vaļu izdomai un piešķirot putrām īpašus nosaukumu un stāstus, bērnu acīs brokastu tumei jau būs krasi pretēja vērtība. Tās būs ne tikai brokastis, bet arī ikrīta piedzīvojums. Proti, auzu pārslu putru var saukt par spēka putru, kas nudien nebūs melots. Auzu pārslu sastāvā esošie ogļhidrāti noturēs sāta sajūtu ilgāk un sniegs enerģiju visas dienas garumā. Savukārt ūdenī šķīstošā šķiedrviela beta glikāns samazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs un tādējādi mazina risku saslimt ar sirds slimībām.

Savukārt putru, kurai klāt pievienotas čia sēklas, varam dēvēt par skaistuma putru. To sastāvā esošās Omega 3 taukskābes uzlabo matu un nagu kvalitāti, kā arī piešķir ādai dabīgu un veselīgu mirdzumu.

Karstu vai aukstu?

Jebkuram ēdienam mainās tā garša un konsistence atkarībā no temperatūras, kādā tas tiek pasniegts. Ja novērojiet, ka no siltas auzu pārslu putras jūsu atvase atsakās, tomēr musli ar jogurtu ēd gardu muti, iespējams, ir vērts izmēģināt nakts auzas. Nakts auzas ir pagatavošanas metode, kas ļauj brokastis pagatavot iepriekšējā vakarā. Tās gatavo aplejot auzu pārslas ar ūdeni vai pienu un atstājot tās uz nakti ledusskapī uzbriest. Tāpat kā jebkuru citu brokastu putru, arī šo var papildināt ar augļiem, saldinātājiem un skaistām dekorācijām.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu