Khvanchkara – šis Racha-Lechkhumi reģiona vīns ir augstākās klases pussausais sarkanvīns no Aleksandrouli un Mujuretuli vīnogām. Tumša rubīnsarkana krāsa ar dūmakainu meža zemeņu aromātu, kā arī granātābola un žāvēto augļu notis garšā. Vīnu īpašu padara ļoti dzīvīgais skābums, kas palīdz sabalansēt saldumu.
Kindzmarauli – augstas kvalitātes pussauss vīns, gatavots no Saperavi vīnogām, ko kultivē Kaukāza kalnos, Kahetijas reģionā. Vīnam piemīt izteikti aromāti un ļoti samtaina garša. Tumši violeta krāsa ar izteiktām kazenēm un garšvielu notīm aromātā, garšā jūtamas tumšās ogas, garšvielas un maigi tanīni.
Mukuzani – sauss sarkanvīns, gatavots no 100% Saperavi vīnogām Kahetijas reģionā. To dara no konkrēta gada labākajām vīnogām un 2-3 gadus mēdz noturēt ozolkoka mucās, lai iegūtu noturīgu un sabalansētu garšu. Vīnā jūtamas tumšo ķiršu, šokolādes un garšvielu notis, piesātināta tumšo ogu garša un izteikti tanīni. Mukuzani uzskata par labāko sauso vīnu Gruzijā.
Saperavi - sauss sarkanvīns no Saperavi vīnogas Kahetijas reģionā. Vīnam raksturīga izteikti rubīnsarkana krāsa, aromātā jūtamas kafijas, kanēļa un kazeņu notis. Garšā rotājas tumšās upenes, anīss, labs skābums un dzīvīgi tanīni.
Tsinandali – šis sausā baltvīna stils nāk no Kahetijas reģiona un tiek ražots no Rkatsiteli un Mtsvane vīnogām. Vīnam piemīt gaiši zeltaina krāsa, spilgtas ābolu un mandeļu notis aromātā, kā arī augļaina un krēmīga garša ar piparu notīm.
Tvishi – pussausa baltvīna stils no kalnainā ziemeļu reģiona Racho-Lechkhumi. Vīnu gatavo no Tsolikouri vīnogām, tas izceļas ar citrusainu un kraukšķīgu garšu, tādām pašām aromāta notīm un noturīgu pēcgaršu.
Kaut gan Gruzijā vīns, protams, ir neatņemama mielasta sastāvdaļa, interesanti, ka gruzīni īsti neizprot mūsu snobismu un “ņemšanos” ar šī vai cita vīna saderību ar to vai citu ēdienu. Viņiem svarīgākais – lai uz galda ir ēdiens, ir vīns, bet pārējais jau ir otrajā plānā.
Ja nu kāds tiešām grib uzzināt klasisku Gruzijas vīna un ēdiena kombināciju, ar kuru pavisam noteikti nav iespējams nošaut greizi, der likt aiz auss, ka Latvijā tik populārais gruzīnu ēdiens šašliks vislabāk saderēs ar Khvanchkara vai Saperavi vīniem.
Raksts tapis sadarbībā ar Amosa.