Rozā un dzelteni kartupeļi: ar ko tie atšķiras un kuri labāki?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Katrs, kurš kādreiz ir iegādājies kartupeļus, noteikti ir ievērojis, ka tie atšķiras ne tikai pēc izmēra, bet arī krāsas. Visbiežāk redzam dzeltenus un rozā - kāda atšķirība? Kuru no tiem labāk cept, bet kuru vārīt?

Daži uzskata, ka rozā kartupeļi ir veselīgāki. Vai tas tiešām tā ir un vai starp sakņaugu šķirnēm vispār ir kāda atšķirība? Varbūt no dzeltenajiem kartupeļiem būtu jāatsakās? Skaidro portāls "Novate".

Kartupeļiem ir neskaitāmi daudz dažādu šķirņu. Par dažādajām krāsām atbildīgi ir kartupeļu sastāvā esošie pigmenti. Par sārto nokrāsu ir atbildīgs antocianīns. Dažās kartupeļu šķirnēs tā ir vairāk, citās mazāk, bet mizas krāsu veido tieši tas.

Vai šie košie kartupeļi ir veselīgāki? Zinātnieki uzskata, ka antocianīnam ir dažas labvēlīgas īpašības un tas var pozitīvi ietekmēt uz cilvēka organismu. Tiesa, pastāv neliela problēma:

no sarkanajiem kartupeļiem tu vari iegūt visus "bonusus" tikai tad, ja tos ēd neapstrādātus un ar visu mizu.

Un diez vai kāds to darīs, jo garša nebūs nemaz tik laba un arī ieguvums nav tik liels, lai mēģinātu.

Tomēr der atzīmēt, ka rozīgi sārtās mizas sakņu dārzeņi labāk saglabā formu nekā liela daļa dzelteno kartupeļu un tāpēc ir lieliski piemēroti vārīšanai. Bet, ja plāno cept kartupeļus vai gatavot kartupeļu biezeni, tad vislabāk būtu ņemt nevis sarkanos, bet dzeltenos vai baltos kartupeļus.

Šeit gan ir svarīgi apzināties, ka arī ne visi dzeltenie un baltie kartupeļi ir vienādi, to stingrību, miltainumu ietekmē šķirne.

Izvēloties kartupeļus, vispirms jāpievērš uzmanība nevis krāsai, bet gan stāvoklim. Sakņaugam jābūt neskartam, stingram un ar nebojātu mizu. Mizā nedrīkst būt brūni plankumi, dziļas rievas un atveres. Noteikti nevajadzētu iegādāties arī kartupeļus, kas sākuši dzīt asnus.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu