Rakstnieces, publicistes, politiķes un deviņu grāmatu autores Daces Rukšānes-Šcipčinskas aizraušanās ir ēdienu gatavošana. Šīs iecienītās sēņu marinādes recepte ir aizgūta no ģimenes attālāka atzara, un šādi sēnes tiek gatavotas jau kopš pagājušā gadsimta.
Marinētas baravikas un apšubekas Daces Rukšānes-Ščipčinskas gaumē (2)
Raidījumā Bez Tabu Dace dalās ar marinēto baraviku un apšu beku recepti. Tā ir dzimtas recepte - no Baškīrijas. Šādi tur sēnes gatavotas jau pagājušā gadsimta sākumā.
Nepieciešamās sastāvdaļas: sēnes, sīpoli, burkāni, ķiploki, krustnagliņas, melnie pipari, smaržīgie pipari, etiķa esence, sāls, cukurs un lauru lapas.
Dace stāsta, ka ir divas sēņu marinādes - staipīgā un caurspīdīgā.
Vērīgs padoms - lai iegūtu caurspīdīgo marinādi, sēnes ir jānovāra, ūdens jānolej un tad jānoskalo.
Apšubekas ir nedaudz lielākā cieņā, jo to tekstūra ir stingrāka un tās izdodas kraukšķīgākas, baravikas ir nedaudz mīkstākas.
Sēnes vāra aptuveni 15 minūtes. Tikmēr sagatavo burkānus, sīpolus un ķiplokus. Proporcijās Dace vadās pēc sajūtām.
Ūdenī liek visas garšvielas un garšaugus, veido marinādi. Kad tā sākusi vārīties, pievieno iepriekš sagatavotos dārzeņus. Tad liek klāt arī sēnes un turpina vārīt 15 minūtes.
Pa to laiku cepeškrāsnī sterilizē burciņas. Kad laiks pagājis, karstās sēnes ar marinādi liek burciņās un vāko ciet.
Gatavošanas gaitu un precīzas marinādes proporcijas skaties video: