Ir iznākusi “Lielā Latvijas sēņu grāmata”

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

“Lielā Latvijas sēņu grāmata” ir vērienīgākais izdevums par sēnēm latviešu valodā. Grāmatā ir apkopoti vairāk nekā 730 sēņu sugu apraksti ar fotogrāfijām. Vai tās ir visas Latvijā sastopamās sēnes, intervijā raidījumam "900 sekundes" atklāj mikoloģe, grāmatas līdzautore Diāna Meiere. 

Grāmatā iekļauti 730 dažādu sēņu apraksti ar to fotogrāfijām. Mikoloģe skaidro, ja sēņu ir daudz, vairāk un ir bijis grūti izvēlēties, kuras iekļaut šajā grāmatā. "Tā ir aptuveni 1/3 daļa par kurām mēs varējām šajā grāmatā rakstīt no tādām lielajām, ar aci pamanāmām sēnēm. Bet pie sēnēm jau pieskaita daudz ko citu: dažādas miltrasas, rūsas sēnes, un tām mēs pat nepieskārāmies šajā grāmatā," skaidro mikoloģe.

Kā atklāj grāmatas līdzautore, grāmatas mērķis bija atklāt sēņu daudzveidību.  

Foto: Fragments no video

Uz raidījuma vadītāja uzdoto jautājumu, kāpēc vienā mežā sēnes ir, bet identiskā mežā to nav, mikoloģe skaidroja, ka, pirmkārt, tas atkarīgs no laikapstākļiem: "sēnēm vajag, lai ir nolijis lietus, lai ir pietiekami silts un varbūt tā baravika izaugs nākamajā dienā nevis tajā, kad bijāt iegājis mežā. Laikapstākļi ir ļoti svarīgi sēnēm."

Mikoloģe informē:

"Vienīgais likums, kas garantē, ka paliksiet sveiks un vesels pēc sēņu ēšanas, ir vākt tikai labi pazīstamas sēnes."

Par sēnēm un pašu grāmatu vairāk skaties video:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu