10 soļi virtuves ģenerāltīrīšanai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Pavados laiku mājās, izmanto to lietderīgi. Pavasara lielā tīrīšana ir lielisks veids kā sevi nodarbināt, izkustēties un iegūt izcili tīru virtuvi. Lai darbu gūzmā neapjuktu, pieturies pie darbu plāna.

Grūtākais uzdevums tīrīšanas procesā bieži vien ir izprast, ar ko sākt un kā to paveikt visefektīvāk. Tāpēc darba soli kaut nedaudz atvieglos 10 padomu plāns, kas ļaus vieglāk orientēties tieši virtuves lielajā uzkopšanā.

1. Katrai lietai paredzēta sava vieta un uzglabāšanas ilgums

Pirmajā solī pārliecinies, ka visi virtuves piederumi atrodas tiem paredzētajās vietās. Pārbaudi trauku skapīšus, galda piederumu un sīklietu atvilktnes. Atšķiro priekšmetus, kuriem virtuvē nebūtu jāatrodas, un ievieto tos atsevišķā kastē. Īpašu uzmanību pievērs skapīšiem un atvilktnēm, kurās glabājas saimniecības preces un pārtikas produkti – pārliecinies par derīguma termiņiem. Visas iekšējās virsmas izslauki ar mitru lupatiņu.

2. Ziepjūdens pelde grūti nomazgājamiem priekšmetiem

Piepildi izlietni ar siltu ziepjūdeni un iemērc tajā priekšmetus, kurus nav iespējams tik viegli nomazgāt, piemēram, mikroviļņu krāsns paliktni, cepeškrāsns režģi, kēksu formas vai pannas.

3. Sagatavojiet tīrīšanai darba virsmas, plīti un cepeškrāsni

Izmanto universālo tīrīšanas līdzekli un izsmidzini to uz darba virsmām, sienas flīzēm, plīts un cepeškrāsns. Ja traipi ir piekaltuši, tos ērti var notīrīt, virsmu samitrinot un uzberot dzeramo sodu. Kamēr līdzekļi iedarbojas, virzies pie ceturtā soļa. 

4. Iztīriet ledusskapi

Atbrīvojies no produktiem, kuriem beidzies derīguma termiņš. Ja ledusskapī ir uzglabāšanas trauki, ievieto tos izlietnē, kas piepildīta ar ziepjūdeni. Izmantojot mitru lupatiņu, ledusskapi sāc tīrīt no augšējiem plauktiem - pakāpeniski pārbīdi produktus un virzies uz leju.

5. Notrauciet putekļus no augšējiem plauktiem

Notīri uzkrājušos putekļus no augstākajām virsmām. Turpini ar mitro uzkopšanu – ar švammīti un siltu ziepjūdeni apstrādā skapīšu augšdaļu, sānus un stūrus, neaizmirsti arī par ledusskapja augšdaļu. Kad tas izdarīts, ar mitru lupatiņu turpini tīrīt griestu lampas un gaismas slēdžus.

6. Pabeidziet tīrīt darba virsmas, plīti un cepeškrāsni

Kad universālais līdzeklis iedarbojies, ar švammīti noslauki virsmas. Nesatraucies, ja putekļi un drupačas birst uz grīdas, jo tā tiks uzkopta pēdējā solī.

7. Apakšējo vertikālo virsmu tīrīšana

Izmanto vēl vienu siltā ziepjūdenī iemērktu lupatiņu, lai notīrītu ledusskapja, trauku mazgājamās mašīnas un cepeškrāsns durvis. Pievēr īpašu uzmanību rokturiem un malām. Notīri arī apakšējo skapīšu durvis un atvilktnes.

8. Iztukšojiet izlietni

Iepriekš izlietnē iemērktos priekšmetus ievietoj trauku mazgājamajā mašīnā vai nomazgā tos ar rokām. Iztukšo izlietni un iztīr to ar vieglu abrazīvu līdzekli, piemēram, dzeramo sodu, vai kādu citu tam speciāli piemērotu līdzekli. Izskalo izlietni ar karstu ūdeni un ar lupatiņu rūpīgi noslauki krānu.

9. Iztīriet atkritumu tvertni

Pirms maisa nomaiņas izmazgā atkritumu tvertnes iekšpusi ar siltu ziepjūdeni.

10. Pēdējais solis – tīri logi un grīdas

Notīri virtuves logus no iekšpuses un ārpuses. Ar mitru lupatiņu notīri arī logu rāmjus un palodzi. Izmanto slotu, izslaukot grīdu un virsmas zem skapīšiem. Ja nepieciešams piekļūt grūti aizsniedzamām vietām, pārvieto skapīšus. Turpini ar mitro uzkopšanu. Sāc ar virtuves vistālāko stūri un virzieties uz izeju.

Ar ieteikumiem dalījās AS „Dobeles dzirnavnieks”.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu