Cītīgākie jau vairākas nedēļas bauda kļavu sulas. Un tu?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vēl pirms dažiem gadiem februārī bridām pa sniega kupenām un pat prātā  nenāca, ka varētu doties pēc kļavu sulām. Klimata izmaiņu dēļ laikapstākļi kļuvuši neierasti silti un arī daba mostas daudz agrāk, kas cītīgākajiem jau ļāvis baudīt kļavu sulu.

Vismaz reizi gadā māmiņa no Babītes tecina kļavu un bērzu sulas, šogad tās pagaršotas daudz ātrāk nekā ierasts, vēsta raidījums “900 sekundes”. Pirmie urbumi izdarīti jau janvāra sākumā, lai gan parasti tas darīts ziemas pašā izskaņā – pavasara sākumā.

Esot dienas, kad no viena urbuma iztek pat vairāk nekā 3 litri sulas.

Kāpēc dažreiz sulas tek intensīvāk, bet citreiz kūtrāk? Tam visam ir izskaidrojums. Kļavām sulas dzīšanas periods nav ilgs, bet var aktivizēties visas ziemas un pavasara garumā. Līdz ar salu sulas tecēšana apstājas līdz nākamajam atkusnim.

Kā pareizi tecināt sulas, nenodarot pāri kokam?

  • Urbums stumbrā jāveic pēc iespējas tuvāk zemei (ne augstāk kā 50 cm).
  • Urbuma diametram nevajadzētu pārsniegt 12 mm.

Lai gardi!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu