Piecas vienreizlietojamās preces no kurām ir laiks atteikties (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Vienreizlietojamās preces jau sen ir ieņēmušas pamatīgu vietu mūsu ikdienā un liela daļa tās patērē milzīgos apjomos un neapsver domu atteikties, savas ērtības labad. Šie plastmasas izstrādājumi audzē atkritumu kalnus un nodara ļaunu ekosistēmai. No dažām lietām varam pavisam vienkārši atteikties, tās aizstājos, raksta portāls “Goodhouse”.

Lielākās cilvēku atrunas ir: “Ko gan es viens varu mainīt. Kāda jēga šķirot atkritumus, ja viss tāpat nonāk vienā kopējā kaudzē. Viens maisiņš taču neko nevar ietekmēt.” Atkritumi kalni ik dienu aug lielāki un nodara neatgriezenisku kaitējumu videi, jo kā zināms, ir nepieciešami pat gadu simti, lai plastmasa pilnībā sadalītos.

Plastmasas maisiņi

Vairākus desmitus plastmasas maisiņus, kurus tu ikdienā iegādājies ir viegli aizvietot ar dažiem auduma maisiņiem vai somām. Tie kalpos sakot no vairākiem mēnešiem līdz pat, iespējams, gadiem. Bet tas neattiecas tikai uz maisiņiem, kuros transportē pārtiku uz mājām, bet arī uz tiem, kuros sver dārzeņus vai iegādājies, piemēram biezpienu. Arvien vairāk vietas sveramos produktus iesver klienta līdzi paņemtajā tarā un arī vienu sīpolu var neielikt maisiņā.

Zināšanai: plastmasas maisiņi sadalās vidēji 100 līdz 500 gados. Līdz šim neviens no maisiņiem to pastāvēšanas vēsturē vēl nav pilnībā sadalījies!

Foto: Depositphotos

Plastmasas pudeles

Vidēji viens cilvēks izmet ap vienu tūkstoti plastmasas pudeļu gadā, kas sastāda aptuveni 25 kg plastmasas.

Pudeles kas paredzētas atkārtotai uzpildei ir risinājums. Izcilā variantā, ja tev tādas ir divas un vari lietot uz maiņām, vienu no tām izmazgājot un kārtīgi izžāvējot, lai izvairītos no nepatīkamām smakām.

Papīra glāzes

Kafija no kioskiem un degvielas uzpildes stacijām, kafija no mazajiem kafijas automātiem – kafija vienmēr un visur. Bet vai esi aizdomājies, kā šāda papīra krūzīte sevī var uzglabāt karstu šķidrumu, arī aukstu stundām ilgi un neizšķīst? Papīrs nemaz nav īsts papīrs, jo tas tiek apstrādāts ar plastmasu, lai būtu izturīgs.

Arvien vairāk kafejnīcu un kiosku piekopj praksi pildīt dzērienu klienta krūzē – izmanto to!

Plastmasas salmiņi

Ātrās ēdināšanas iestādēs gandrīz vienmēr līdzi dzērienam dod plastmasas salmiņu. Neatkarīgi no tā vai tu to izmanto vai nē, tu to paņem un salmiņš jebkurā gadījumā nonāks atkritumu tvertnē.

Statistika rāda, ka ASV katru dienu tiek izmesti aptuveno 500 miljoni plastmasas salmiņu.

Nākošajā reizē padomā divreiz, tu vari dzērienu baudīt tāpat un ja salmiņu dod līdzi, vienkārši atsakies no tā.

Foto: Depositphotos

Mitrās salvetes

Kā izrādās, mitrās salvetes nav it nemaz labākas par plastmasas salmiņiem vai vienreizlietojamām kafijas krūzēm, jo tās tiek izgatavotas no sintētiskās celulozes un plastmasas un tas nozīmē, ka tās sadalīsies arī tik pat ilgi. Pie tam, šīs salvetes kategoriski aizliegts noskalot podos. Tās neaizplūst pa kanalizācijas trubām un radīsies aizsērējumi. Vēl viens šo salvešu trūkums: tām tiek pievienoti aromāti, kas nonākot dabīgā vidē kaitē gan apkārtnei, gan cilvēkam.

Risinājums elementārs: mazgā rokas ar ziepēm un ūdeni, bet ja nepieciešama salvete, izmanto auduma dvieli vai visparastāko papīra salveti.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu