Ugunīgi sarkanie
Tomāti satur ļoti vērtīgu vielu likopēnu, kas ir spēcīgs antioksidants un palīdz dažādu slimību risku novēršanā. Tāpat tas īpaši labvēlīgi ietekmē ādu – palīdz tai ilgāk saglabāties svaigai un palēnina novecošanās procesus. Likopēns labāk organismā uzsūksies, ja, pagatavojot tomātus, tiem tiks pievienotas taukvielas. Tomātus nav jābaidās apstrādāt termiski, tieši otrādi – tas pat ir ieteicams, jo tad likopēna daudzums palielinās. Piemēram, vārot tomātus 15 minūtes, likopēna daudzums var palielināties pat pusotru reizi.
Rudens sezonā uzturā ieteicams iekļaut dzērvenes. Tās salīdzinoši ar citām ogām satur visvairāk bioloģiski aktīvo vielu – vitamīnus, minerālvielas un organiskās skābes. Ne velti dzērvenes tiek dēvētas par dabīgajām antibiotikām – tās ir lielisks palīgs cīņā ar urīnceļu un nieru iekaisumiem, kā arī dažādām elpceļu saslimšanām. Pareizi uzglabātas, dzērvenes savas īpašības nezaudēs līdz pat pavasarim. Visvērtīgākās dzērvenes, protams, būs, lietotas svaigā veidā, bet var arī vārīt morsu vai spiest tās sulā.