Klusās medības: kas jāņem vērā sēņojot? (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Doties pastaigā pa mežu, kuras laikā vēl pielasīt pilnu grozu lielisku sēņu, - tā ir īsta bauda. Bet arī klusajām medībām ir savi noteikumi, kurus der zināt katram sēņotājam, lai saglabātu līdzsvaru dabā un nenodarītu postu ne mežam, ne sev.

Mosties agrāk!

Labākais laiks, kad doties uz mežu, ir agrs rīts, un tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, vēl nav tik karsts, otrkārt, rasā spīdošas sēnes ir vieglāk pamanāmas, treškārt, tās būs svaigas, stingras un vieglāk transportējamas. Turklāt, jo agrāk mežā, jo lielāka iespēja, ka kāds nav pirms tevis jau tur bijis.

Sagatavo nepieciešamo inventāru!

Līdzi ņem nazīti un grozu. Maisos un somās sēnes apvītīs, jo tām trūks gaisa, arī lūzīs, jo stabili nebūs novietojamas. Salasītajām sēnēm gružus notīri turpat mežā. Groziņā tās liec uz cepurītēm vai stabili uz sāna. 

Esi pārliecināts par to, ko liec grozā!

Daudzām ēdamām sēnēm ir indīgas dvīnes. Par laimi, līdzinieces var atšķirt pēc virknes dažādu pazīmju, tomēr, ja neesi sēņu eksperts un neesi pārliecināts par kādu sēni, neriskē. Griez tikai un vienīgi tās sēnes, par kurām esi 100% pārliecināts. Bet neesi mežonis, nespārdi un nebradā indīgās sēnes. Pat ja cilvēkam tās ir kaitīgas, dzīvniekiem un augiem tās var būt pat ļoti veselīgas un nepieciešamas. Turklāt, sabradājot indīgas sēnes, pastāv risks to indīgās sporas pārnest mājās.

Izvēlies jaunas sēnes!

Grubuļainas, sausas, sašļukušas vai pāraugušas sēnes ir ne tikai negaršīgas, bet var būt arī kaitīgas. Tās mežā pavadījušas ilgu laiku un sevī uzkrājušas arī toksiskas vielas.  Nevajadzētu griezt arī pavisam mazas, tikko pamanāmas sēnītes, tas tāds nelāgs niķis. Pēc 3 dienām tās būs labi paaugušās un kādu patiesi iepriecinās, kamēr tu pat uz zoba nesajutīsi.

Saudzē sēņu vietas!

Lai sēnes iecienītajās vietās nepazustu, esi akurāts, sēnes nogriez, nevis brutāli rauj ārā no zemes, izpostot apakšzemes sēņotni.

Izvēlies pareizās sēņošanas vietas!

Būtu gana muļķīgi meklēt sēnes ļoti garā zālē, šādas vietas sēnēm nepatīk. Nelasi arī ceļu tuvumā, jo sēnes absorbē automašīnu izplūdes gāzes un tādējādi var kļūt kaitīgas veselībai.

Esi vērīgs!

Ja atradi vienu sēni, rūpīgi izpēti tuvāko apkārtni! Sēnēm patīk augt bariņos, ja vienu esi pamanījis, ļoti iespējams, ka turpat blakus būs vēl kāda.

Tiklīdz mājās no meža, dodies pie plīts!

Sēnes ļoti ātri bojājas, tāpēc sēņo ar prātu. Grozos liec tikai tik daudz sēņu, cik būsi spējīgs apēst un sagatavot ziemai tuvākajā laikā. Ja kādu laiku sēnes jāuzglabā, izliec tās vienā kārtā, lai nesāk pelēt, un novieto tumšā, vēsā vietā. 

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu