Ko ēst un dzert, lai atvēsinātu ķermeni?

FOTO: Depositphotos

Svarīgi rūpēties par pienācīgu šķidruma daudzumu.  Arī maltītes izvēlies atbilstošas - atturies no trekna un smagnēja ēdiena.

Paliec hidratēts

Ūdens ir ļoti svarīgs, lai karstā laikā justos vēsāk. Tas uztur ķermeni vēsu un jādzer pat tad, ja nejūties izslāpis. Ir labi dzert arī komerciālos ūdeņus (piemēram, ar dažādiem vitamīniem) vai sporta dzērienus, bet tie parasti nav nepieciešami, ja vien tu apzināti nepapildini zaudētos vitamīnus/elektrolītus pēc sportiskām aktivitātēm.

Labākais veids, kā pārbaudīt hidratācijas līmeni, ir vadīties pēc urīna krāsas. Kaut kas tumšāks par salmu krāsu, iespējams, liecina par to, ka ir sākusies dehidratācija un ir nepieciešams ūdens.

Atturies no cukurotiem dzērieniem, tie samazina organisma spēju uzglabāt ūdeni. Izvairies arī no alkoholiskajiem dzērieniem, kafijas un kofeīna dzērieniem, kas ir dabiskie diurētiskie līdzekļi.

Negaidi, kamēr esi izslāpis, lai padzertos

Pirms iesaisties jebkādās fiziskās aktivitātēs, izdzer daudz ūdens. Ja tu nogaidīsi pārāk ilgi, var rasties krampji, kas ir ar karstumu saistītas slimības pazīme. Atgādini sev par ūdens dzeršanu ar dažādām metodēm:

  • Iegādājies izturīgu ūdens pudeli, ko vari visur ņemt līdzi un uzpildīt jebkurā drošā vietā;
  • Izmanto kādu no modernajām telefona aplikācijām, kas pēc taviem uzstādījumiem atgādinās, ka ir laiks padzerties.

Izvēlies atvēsinošu pārtiku

Ēdiens var uzturēt tevi atvēsinātu, ja vien izvēlies pareizo. Salāti, svaigi, termiski neapstrādāti ēdieni, dārzeņi un augļi būs laba izvēle. “Svaigs kā gurķītis” ir burtiski uztverams apgalvojums; gurķa sastāvā lielākā daļa ir ūdens, kas nodrošina hidratāciju, lai tavs ķermenis varētu uzturēt komfortablu temperatūru. Izvairies no gaļas un olbaltumvielām, smagu ēdienu ēšanas dienas karstumā, jo tie liek pastiprināti darboties vielmaiņai, kas, nodarbinot ķermeni, to sakarsē, tādējādi pastiprināti zaudējot ūdens rezerves. 

Tas var šķist mulsinoši, bet pikanti ēdieni var tevi atvēsināt. Tie liks tev svīst un radīs atvēsinošu efektu.

Mazākas ēdienreizes arī ļaus saglabāt zemāku ķermeņa temperatūru. Lielas  maltītes liek organismam smagi strādāt, lai pārstrādātu pārtiku un tādējādi arī paaugstinot kopējo temperatūru.

Pagatavo ēdienu, neizmantojot cepeškrāsni vai plīti

Izvēlies baudīt tos ēdienus, kuru pagatavošana neprasa termisku apstrādi, vai arī, ja tā tomēr nepieciešama, tad minimāli.

Aukstās zupas, salāti, augļi ar jogurtu - izcilas maltītes karstajām dienām.

Uz augšu