Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Vērtīgs neaizvietojamo aminoskābju avots

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir jāņem vērā, ka bez organismam nepieciešamā atbalsta, ko sniedz gaļā esošie mikroelementi, cilvēka veselība var tikt apdraudēta, sākot ar diskomfortu un sliktu pašsajūtu un beidzot ar nopietnām veselības problēmām. Tieši tāpēc brīžos, kad ir vēlēšanās radikāli mainīt savu ēdienkarti, nevis savas veselības vai pārliecības dēļ, bet gan modes, ir vērts atcerēties, kādas ir gaļas produktu priekšrocības līdztekus garšas īpašībām un kāpēc jau no uztura zinātnes pirmsākumiem gaļa tiek uzskatīta par vienu no vērtīgākajiem pārtikas produktiem.

Foto: publicitātes

Jau no skolas sola iemācāmies, ka olbaltumvielas ir pamatceltniecības materiāls šūnu uzbūves sistēmai. Vērtējot gaļas sastāvu, kopumā tā satur 17% - 20% dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu, tikmēr vienā vidēji lielā porcijā jeb 150 g gaļas ir 25.5 g – 30 g olbaltumvielu. Olbaltumvielas ir nepieciešamas gan muskuļu stiprināšanai, gan asinsrites stimulēšanai un iekšējo orgānu darbībai, kā arī daudzām citām organisma funkcijām.

Jāatzīst, ka gaļa ir viens no vērtīgākajiem olbaltumvielu avotiem, jo satur vienlaikus visas pieaugušam cilvēkam nepieciešamās t.s. neaizvietojamās aminoskābes tādas kā lizīns, leicīns, izoleicīns, metionīns, fenilalanīns, treonīns, triptofāns, valīns. Turklāt šīs aminoskābes cilvēka organisms pats nevar sintezēt, neuzņemot uzturā pārtikas produktus. Lai gan gaļa ir viens no zināmākajiem aminoskābju avotiem, arī citos pārtikas produktos ir iespējams iegūt atsevišķas organismam nepieciešamās aminoskābes. Piemēram, aminoskābi valīnu var uzņemt ar pākšaugiem un zemesriekstiem, bet lizīnu – ar kviešiem, riekstiem un amarantu. Savukārt triptofāns nelielās devās koncentrējas pākšaugos, auzās, datelēs, zemesriekstos, sezama sēklās. Līdz ar to, ikdienā, strauji samazinot gaļas patēriņu, ir svarīgi pārdomāt par sabalansētu uzturu, biežāk lietojot alternatīvus aminoskābju saturošus produktus.

Lasi vēl:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu