Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
/nginx/o/2020/02/06/12920687t1h01e2.jpg)
Kurkumu Āzijā daudz uzskata par svētu augu, kas zied ar brīnišķīgiem ziediem. Kulinārijā izmantojamā daļa no ārpuses atgādina ingvera sakneni, taču, pārgriezta uz pusēm, parāda sevi pavisam citādi - iekšpusē tā ir koši dzeltenīgi oranža. Hinduismā kurkumas krāsa simbolizē sauli un laimi.
Zināšanai:
- Kurkuma noder kā krietni lētāks safrāna aizstājējs ēdienos, kuros lielāka nozīme ir krāsai, nevis garšai.
- Kurkumas pulveris nešķīst ūdenī, bet šķīst taukos, tāpēc tas vispirms jāssamaisa ar eļļu vai citām taukvielām.
- Malta kurkuma jāuzglabā tumšā, cieši noslēgtā traukā. Atšķirībā no vairuma citu garšvielu kurkuma maltā veidā saglabā gan garšu, gan smaržu aptuveni gadu un pat ilgāk.
- Ja mājās ilgāku laiku tiek uzglabāti graudaugu produkti, pāris karošu kurkumas pulvera pasargās tos no kaitēkļu ieviešanās.
- Kurkuma labi sader ar koriandra sēklām un lapām, romiešu ķimenēm, sinepēm, citronzāli, krustnagliņām, pipariem, papriku, ingveru.
Kurkuma ķermenim:
/nginx/o/2020/02/06/12920690t1h62af.jpg)
/nginx/o/2020/02/06/12920689t1hffdf.jpg)
/nginx/o/2020/02/06/12920688t1h1d16.jpg)
Kurkuma virtuvē:
- Maltu kurkumu pievieno rīsu un pastas ēdieniem, zupām, mērcei un majonēzei, savukārt svaiga ir lieliska piedeva zivju karijiem.
- Tradicionālajiem dārzeņu ēdieniem, kas gatavoti no ziedkāpostiem, burkāniem, kartupeļiem u. c., kurkuma piešķir gan vieglu pikantumu, gan interesantu krāsu.
- Kurkumu pievieno pašgatavotiem garšvielu maisījumiem un pikantajām garšaugu pastām.
- Ar šķipsniņu maltas kurkumas var glīti iekrāsot pašgatavotu pastu vai arī uzlabot veikalā pirktas pastas krāsu - ūdeni, kurā tā vārās, ieber nepilnu tējkaroti kurkumas.
Teksts un receptes no grāmatas "Garšvielas", Iveta Galēja; apgāds "Zvaigzne ABC"
Titulbilde: Depositphotos.com