Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Pavasara meistarklase pie Artūra Taškāna

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis

Nebūs melots, ja teiksim, ka pavasaris jau ir sajūtams. Ja ne dabā, tad gaisā noteikti - spirgts un iedvesmojošs :) To noteikti jūt arī Tavs ķermenis! Ziema, lai arī kāda tā būtu bijusi, ir paņēmusi lielāko daļu organismā esošo rezervju un skaļā balsī sauc pēc vitamīniem un veselīgām maltītēm. Pagājušajā nedēļā ciemojāmies studijā “Viesistaba”, kur par patīkamiem pārsteigumiem garšas kārpiņām un labu kompāniju parūpējās meistarklases šefpavārs Artūrs Taškāns (Rocket Bean Roastery). Jā, tas pats, kurš strādājis divos Londonas Michelin restorānos!!  

Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis
Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis


 

 Vakara plānā bija pagatavot 3 brīnišķīgus ēdienus, izmantojot gan sen zināmus, gan arī nekad nebaudītus produktus - interesantās kombinācijās, kā arī ar veselīgu pagatavošanas veidu. Kaut arī pēdējos gados aktuāli ir tieši latviskās garša meklējumi, tomēr šefpavārs uzsvēra, ka vienmēr būtiski izmantot sezonas produktus, lai arī no kuras valsts tie būtu. Ja šobrīd sezona ir sarkanajiem apelsīniem, tad izmantojam, ja pilnā gatavībā ir avokado, tad liekam lietā tos. Un nevaram nepiekrist! Tomēr mūsu platuma grādi, nespēj piedāvāt to dārzeņu, augļu un citu produktu klāstu, ko spēj citas zemes.

Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis
Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis

Vakara gaitā bariņam dāmu katrai uzticēja nazi un iedalīja savu uzdevumu un gatavojamos produktus; kāda grieza portobello sēnes un sīpolus, kāda marinēja makreles, vēl cita gatavoja pētersīļu pesto un banānus tempuras mīklā… Nelielas šaubas gan radīja svaigā zivs, kas citrona marinādē pavadīja vien neilgu brīdi, tomēr lieki, mazsālītu lasi taču arī ēdam svaigu. Interesants likās arī saldā banāna apvienojums ar nedaudz sāļo un pikanto tempuras mīklu, tomēr arī ar desertu viss bija vislabākajā kārtībā! Šķiet latvieša dabā ir vispirms apšaubīt :)

No klātesošajām dāmām ne visas bija profesionālas pavāres, tomēr kopīgiem spēkiem plānotā maltīte tika pagatavota. Protams, milzu “cepums” šefpavāram, jo pārraudzīt ikvienu darba roku un  izsekot, lai ēdiens būtu izdevies, nav no vieglajiem uzdevumiem.

Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis
Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis

Rezultāts nelika vilties – pavisam īsā laikā marinētā makrele ar kale lapu kāpostiem, jogurtu un datelēm bija ļoti baudāma un viegla uzkoda. Teļa gaļa – sulīga un mīksta. Pārsteigums bija sēņu sautējums, kurā pievienoti jaunie kvieši, iepriekš pat neienāca prātā par šādu produktu pielietojumu. Deserta pagatavošana iespējams nebija no tām veselīgākajām (gatavošana eļļā), tomēr par rezultātu neviens nesūdzējās un deserts no šķīvjiem nozuda ātri :)

Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis
Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis
Raksta foto
Foto: Reinis Brūvelis

Tomēr kā secinājām, ievērojot veselīgas maltītes nosacījumus, būtiski ir ne tikai paši produkti, bet arī pagatavošanas veids. Daļu produktu gatavojām Electrolux tvaika krāsnīs; kā apliecināja šefpavārs, tad ēdiens gatavots šādā krāsnī ir daudz labāks, kā gatavots parastajā krāsnī, piemēram, maize ir izteikti mīksta, bet ar kraukšķīgu garoziņu. Būtiski, ka šādas krāsnis – parastā cepeškrāsns apvienojumā ar tvaika krāsni – ir pieejamas arī parastajam kulināram, ne tikai profesionālai iestādei!

Paldies, studijai “Viesistaba”, Electrolux un šefpavāram Artūram Taškānam par kopīgu pavasara sagaidīšanu! :)

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu