Coq au vin (vīnā sautēts gailis)

5 1
Coq au vin (vīnā sautēts gailis)
Foto: Depositphotos.com
Orģināls nāk no Burgundijas un tiek gatavots ar sarkanvīnu. Citās Francijas provincēs šo ēdienu gatavo ar rozē vai baltvīnu. Pavisam slinks variants ir ar stilbiņiem, bet tas tad būs talu no Coq au vin...

Sastāvdaļas

  • 1.5 kg gailis - orģinālā gadu vecs gailis apm. 3 kg, tad attiecīgu vajag dubultot pārējās piedevas
  • 20 pērļu sīpoli (mazi sīpoliņi, var ņemt šalotes, tad mazāk)
  • 50 ml Marc de Bourgogne (vai cita laba konjaka)
  • 200 g mazu šampinjonu
  • Lauru lapa
  • Zariņš timiāns
  • Zariņš rozmarīns
  • 2 kāti pētersīļu
  • 2 daiviņa/s ķiploka
  • 1 pudele laba sarkanvīna no Côte d"or
  • 150 g bekona (žāvēta krūtiņa)
  • 2 burkāni
  • 50 ml olīveļļas
  • Milti
  • Sāls
  • Pipari
  • Sviests mērcei
  • Bagete pasniegšanai

Pagatavošana

150 min.
  1. Gaili sadala gabalos, apkaisa ar sāli, pipariem, caur sietu uzsijā drusku miltus.
  2. ''Pīlē'' vai citā cepeškrāsnij piemērotā katlā eļļā lēnām apcep (nesadedzina!) sīpolus (mazus sīpolus atstaj veselus), sagrieztu bekonu, šampinjonus, burkānus, veselas ķiploka daiviņas. Kad apcepti, izņem no katla.
  3. Gaiļa gabalus apcepina tajā pašā traukā, kurā dārzeņus, brūnus no visām pusēm. Klāt pieber visu iepriekš apcepto un apdzēš ar konjaku (ja strādā ar vaļēju liesmu - uzmanīgi, konjaka tvaiki var aizdegties).
  4. Pievieno kopā sasietus zaļumus. Pārlej ar vīnu, virco ar sāli un pipariem, sautē 1 - 1,5 stundau 130-140 grādos cepeškrāsnī.
  5. Kad gatavs, izzvejo zaļumu buntīti. Izņem no mērces visus ''biezumus'' sakārto uz liela šķīvja. Vai pasniedz ar visu trauku kurā gatavoja.
  6. Ja nepieciešams, mērci reducēt (daļu šķidruma iztvaicēt), to var darīt ar aukstu sviestu: to pa gabaliņam iekuļ siltā mērcē. Mērci vairs nesilda. Pārlej gaļai.
  7. Servē ar baltmaizi (Burgundijā ar sviesta apceptiiem baltmaizes gabaliem).

    Labu apetīti!
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

egida 2014. gada 7. oktobris 22:10
ĻOTI GARDA! Izdevās ar pirmo reizi, tikai nekrītiet kārdinājumā ietaupīt uz vīna kvalitātes rēķina. :) Paldies par recepti!
patriks roze 2010. gada 15. marts 18:40
man sii recepte patika jau kopss pirmaas reizes vinju ieraudziiiju.
es jums sakuu paldies ka man uzdaavinaajaat sso garrdo recepoti.
man pilniigi siekalas straumes teceeja uz eedienu kad vinju eedu.
man lloti garssoja un pld ka man taadu uzdaavinaajaat.
ar ciennu patriks pantalons.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Pamatēdieni