Dorblu (zilais siers) frikadeļu sautējums

3 1

Sastāvdaļas

4 porcijas
  • Sautējuma mērce:
  • 800 g bundžiņa tomātu savā sulā, sakapāti smalkāk (ja nepatīk skarbā tomātu garša, tad 400 g bundžiņa)
  • 3 vidēji lielas paprikas, sagrieztas salmiņos
  • 1 ēd. k. tomātu pastas
  • 2 tējk. paprikas pulvera
  • 2 daiviņas ķiploka, saspiestas, sakapātas
  • Sāls pēc garšas
  • Pipari pēc garšas
  • 40 g pētersīļu, lapiņas un kātiņi, sakapāti atsevišķi (būs vajadzīgi sautējumam)
  • 2 sīpoli, sagriezti plānās daiviņās
  • 3 ēd. k. olīveļļas
  • 1 sviesta pika 30 g
  • 1 - 2 tējk. cukura
  • 1 liellopa buljona kubiņš
  • Frikadeles:
  • 700 g liellopa vai jauktas maltās gaļas
  • 200 - 250 g DorBlu siera (zilais siers)
  • Sāls pēc garšas
  • Pipari pēc garšas
  • 5 ēd. k. rīvmaizes +daudz rīvmaizes panēšanai
  • 2 olas, baltums (tējkarote ūdens un viegli saputot, panējumam) un dzeltenumi sadalīti atsevišķi
  • 2 nelielas daiviņas ķiploka, smalki sakapātas
  • Pētersīļu lapiņas no “sautējuma mērce” daļas
  • Papildus:
  • Makaroni - bantītes, taurenīši utt... kā nu kurais viņus sauc. Būtībā jebkādi cietgraudu makaroni
  • Sāls
  • Pipari

Pagatavošana

120 min.
  1. Sautējuma pagatavošana
    <strong>Sautējuma pagatavošana</strong>
  2. Katliņā izkausē sviestu, pievieno olīveļļu.
  3. Pievieno sīpolus, un uz vidējas uguns viegli apcep, pievieno tomātu pastu, pievieno ķiplokus, apmaisa un uz mazas uguns zem vāka pasautē, līdz sīpoli pilnībā mīksti (ja patīk karamelizētu sīpolu kodiens, tad var sautēt mazāk, lai gluži nejūk ārā).
  4. Pievieno papriku, sākumā uz lielākas uguns viegli apcep, tad pievieno diļļu kātiņus, vāku virsū un sautē uz mazas uguns līdz paprika mīksta; (ja cepšanas-sautēšanas laikā viss ir sauss un piedeg, pievieno nedaudz ūdens)
  5. Pievieno sakapātos tomātus ar visu sulu, apmaisa sautē līdz pirmajam burbulim.
  6. Pievieno saldo papriku, piparus, šķipsniņu sāli (ņem vērā ka buljons ir sāļš), cukuru, apmaisa un uz lēnas uguns ļauj visam ievilkties.
  7. Gatavo frikadeles
  8. Visas sastāvdaļas, izņemot olu baltumus un DorBlu sieru, sajauc un izmīca. Sāls pipari pēc garšas.
  9. DorBlu sieru sagriež kubiņos tā lai no 200 g siera gabala sanāktu ~20 gabaliņi, tos samīca daudzmaz apaļā formā.
  10. Gaļas masu sadala tikpat daļās cik siera gabaliņu.
  11. Katrā gaļas masā ievieto siera gabaliņu un uzripina apaļu frikadeli.
    Katrā gaļas masā ievieto siera gabaliņu un uzripina apaļu fr...
  12. Katru frikadeli apziež ar olbaltumu, un tad rīvmaizē (tas nedaudz novērsīs siera iztecēšanu cepšanās laikā, bet var arī nesarežģīt, un taisīt bez panējuma).
    Katru frikadeli apziež ar olbaltumu, un tad rīvmaizē (tas ne...
  13. No, uz lēnas uguns burbuļojošā, sautējuma nosmeļ 2/3 daļas no sautējuma, un kārto frikadeles vienā kārtā, tad pārlej ar pusi nosmeltā sautējuma, un izkārto pārpalikušās frikadeles (man standarta vidējā katlā sanāca 2 pilnas kārtas) un pārlej ar atlikušo mērci.
  14. Uzgriež lielāku uguni, un pēc pirmā burbuļa uzliek vāki, vismazāko uguni, kāds vien iespējams un sautē ~45 min. - ~1 stundai. Būtībā, līdz gaļa ir gatava(pēc ~ 40 min, var kādu frikadeli pārbaudīt uz gaļas gatavību).
  15. Aktīvi maisīt nav vēlams, jo var pārplēst bumbiņas un siers iztecēs, bet ar koka karotes kāta galu, var viegli apmaisīt, lai nepiedeg.
  16. Pasniedz ar vārītiem makaroniem un zaļumiem.
  17. Tā pat visu iespējams cept keramikas cepamformā, tad fikadelēm pārlietām ar mērci vajadzētu sanākt vienā kārtā.
  18. Labu apetīti!
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Pamatēdieni