Garšīgs uzbeku plovs

4 1

Sastāvdaļas

36 porcijas
  • Eļļa, 3 kg. jēra gaļa, 500gr. sīpoli, 10 gab. ķiploki, 10 gab. čillī pipari, 100gr.bārbeles, 10gr.kumīns (speciālas ķimenes), 3kg.burkāni, 5ēd.k.sāls, 200gr.rozīnes, 200gr.aprikozes, 200gr.žāvētas plūmes, 3kg.rīsi

Pagatavošana

180 min.
  1. Sākumā uzkarsējam katlā ielieto eļļu un uzmanīgi ieliekam tajā sīpolu, lai tas neitralizē citas garšas/smaržas. Kad sīpols palicis melns tad sīpolu izņem. Tas nozīmē, ka arī eļļa ir pietiekoši karsta, lai uzsāktu plova gatavošanu.
  2. Kārstā eļļa ievietojam apm.1kg.jēra ribiņas, apcepam līdz tās ir zeltani brūnas. Temp. jabūt max.augstai!!!
    Kārstā eļļa ievietojam apm.1kg.jēra ribiņas, apcepam līdz tā...
  3. Pēc tam ribiņas izņem, un katlā ievieto apm. 0,5kg sīpolus. Sīpolus apcep līdz tie kļust sarkanīgi brūni, jo tas dos plova specifisko krāsu. Temp.jābūt max.augstai!!!
  4. Kad sīpoli ir sarkanīgi brūni, laiks ir pievienot apm.2kg jēra gaļu (mikstumu bez kauliem). Apcep līdz gaļa ir zeltaini brūna. Temp.jābūt max.augstai!!!
  5. Tad katlā atpakaļ ievieto jau iepriekš apceptās ribiņas, pievieno kumīnu(specālas ķimenes), gaļu apmaisa, tad pielej ūdeni.
  6. Kad ūdens pieliets, pievienojam 2ēd.k.sāli. Sāli pievienojam, lai ātrāk parādās gaļas putas, kuras protams ar putu karoti vajag nosmelt.
  7. Kad gaļas putas nosmeltas pievienojam 10 gab.veselas ķiploku galviņas un 10gab.čillī piparus. Ja vēlas asāku plovu, tad čillī pipariem var nogriezt galiņus(kur kātiņš), lai vāroties sēkliņas var nokļūt kopējā šķidrumā. Pievieno sauju bārbeles (ogas).
    Kad gaļas putas nosmeltas pievienojam 10 gab.veselas ķiploku...
  8. Uz vidējas uguns vāram apmēram 90min. Tad izņemam visas ķiploku galviņas un čīllī piparus. Ja vēlas asāku plovu, tad var pilnībā izspiest čillī piparu tā, lai šidrumā nonāk viss, kas ir chillī piparā. Visu kartīgi samaisa.
  9. Pievieno vēl 3ēd.k.sāli, kārtīgi izmaisa.
  10. Pievieno 3kg . burkānus, sagrieztus salmiņos. Burkāni paliek kā "cepurīte", proti, vairs netiek nekas maisīts. Vāra apm.30min.
    Pievieno 3kg . burkānus, sagrieztus salmiņos. Burkāni paliek...
  11. Kad pagājušas 30min.kopš burkāni ir vārījušies, pievienojam apm.0,2kg. rozīnes, 0,2kg.aprikozes, 0,2kg.žāvētas plūmes. Vienmērīgi izkaisa pa katlu, pāri burkāniem. NEKO NEMAISAM!!! UZGRIEŽAM MAKSIMĀLU UGUNI, LAI VISS ŠĶIDRUMS SĀK STIPRI VĀRĪTIES (BURBUĻOT)!!! Tas vajadzīgs, lai katrs rīsiņš apraujas ar eļlu un beigās sanāk irdens plovs.
    Kad pagājušas 30min.kopš burkāni ir vārījušies, pievienojam...
  12. Tad pievienojam iepriekš izmērcētus(apm.2h iepriekš), kārtīgi nomazgātus (vismaz četras reizes) 3kg.rīsus, veidojam kārtu, tā pat kā no burkāniem. NEKO NEMAISAM!!
  13. Uzmanīgi pielejam ūdeni tā, lai ūdens nedaudz ir pāri rīsiem. Uzliekam vāku, lai virsējā rīsu kārta netdziest.
    Uzmanīgi pielejam ūdeni tā, lai ūdens nedaudz ir pāri rīsiem...
  14. Kad ir mazliet pavārījies, uz max.lielas uguns un šķidrums ir pazudis no virsas, tad rīsus var apmaisit, bet TIKAI RĪSUS(rīsu virsējo kārtu). Tad rīsus izlīdzina, sadur caurumus tā, lai caurums sniedzas līdz katla apakšai(piem.ar iesmu). Tas vajadzīgs, lai brīvi var izgarot viss šķidrums, kas ir zem rīsiem. Uz max.uguns vāra apm.15-20min.
    Kad ir mazliet pavārījies, uz max.lielas uguns un šķidrums i...
  15. Tad uguni samazinam un vāram līdz viss ūdens ir izgarojis (apm.20min). Šis moments ir viss grūtākais plova gatavošanas procesā. Es nosaku vai šķidrums ir izgarojis, pasitot plovu ar putu karoti. Ja ir dobja skaņa, tad tas nozīmē, ka viss šķidrums ir izgarojis un uguni var nodzēst ("nogriezt"). Šajā posmā jābūt ļoti uzmanīgam un vērīgam. Ja uguns būs pa lielu un šķidrums būs izgarojis, plovs vienkārši piedegs.
  16. Kad šķidrums katla apakšā vairs nav, tad beidzot visu var samaisīt.
    Kad šķidrums katla apakšā vairs nav, tad beidzot visu var sa...
  17. Kad viss samaisīts, uzliekam vāku, lai plovs apm.30min.atpūšas.
  18. Pēc tam pārliekam citā lielā traukā, kuru pasniedzam uz galdu viesiem.
    Pēc tam pārliekam citā lielā traukā, kuru pasniedzam uz gald...
  19. Parasti uzbeki plovu pasniedz ar tomātu-sīpolu salātiem. Tomātus un sīpolus sagriež ļoti smalki (pusgredzenos), pievieno mazliet eļļu, sāli, smalki sagrieztu čīllī piparu un samaisa.
    Parasti uzbeki plovu pasniedz ar tomātu-sīpolu salātiem. Tom...

Komentāri

Vilnis 2016. gada 23. augusts 11:04
ok
Andris 2016. gada 10. maijs 16:25
Ļoti labi bija tvaicētiem rīsi
Andris 2016. gada 10. maijs 16:20
Labāk nelikt klāt žāvētos augļus un beigās pielikt tomāt mērci un pasulē garšīgākais plovs gatavs.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Pamatēdieni