Sākums > Receptes > Zupas

Skābu kāpostu zupa ar kūpinājumu

2010. gada 14. februāris
Foto: jurka
Pagatavošana
120 min
1. Vispirms sadala ribiņas pa pieklājīgiem gabaliem un met uz sakarsētas pannas, lai drusku aprauj brūnumu, tam vajag pavisam maz, varbūt minūtes divas, cepot apkaisām ar sāli un pipariem.
Foto: jurka
2. Kad tas izdarīts, tad met apcepto gaļu katlā ar ūdeni, ūdenim vajadzētu būt kaut kur 3/4 no tilpuma cik gribēsiet gala rezultātā zupu. Klāt lauru lapas, parastos un smaržīgos piparus kā arī sāli un lai vārās uz palielas liesmas.
3. Tikmēr var sagriezt sīpolu un sarīvēt burkānu.
4. Pa to laiku buljons jau būs uzvārījies un sāks sist ārā putas, kas jānosmeļ rūpīgi.
5. Putošanās laikā tāpat visu laiku jāstāv pie pavarda, tāpēc lietderīgi būtu izdarīties ar kūpinājumu. Vienkārši nogriež gaļu un sagriež to strēmelītēs, lai stāv maliņā. Kūpinājuma kauliņu met klāt pie pārējās gaļas, kad tā vairs neputojas.
6. Tālāk uz sakarsētas pannas jāliek sīpoli, lai tie apcepās jau teju zeltaini un caurspīdīgi.
7. Pēc tam klāt burkānus un visu smuki apcep un liek malā, lai atdziest.
Foto: jurka
8. Tālāk vajag atsulot kāpostus, jo nebūtu vēlams likt ar visu sulu zupā, var gadīties par skābu, labāk atsulot un suliņu pietaupīt grūtākam rītam :)
9. Tad jāpalūko, vai gaļa jau nav novārījusies gatava. Gatava ir tad, kad sāk jau brīvi nākt nost no kauliņa. Kad tā atrodas tādā stāvoklī, tad ņem ārā no katla, lai atdziest, kūpinājuma kauliņu var jau uzreiz atdod pagrīdes duksim, jo kauliņš jau savu darbu ir izdarījis un vairs nav izmantojams.
10. Nu un tad atliek vien visu mest kopā - kāposts, burkāni ar sīpoliem un kūpinātā gaļa. Te arī ir īstā reize variēt ar kāpostu daudzumu, kam tīk plānāka zupa, tas mazāk liek, kam tīk kas vairāk uz sautējuma pusi, tad vairāk.
11. No izņemtajām ribiņām noņem novārīto gaļu un sagriež to gabalos un arī pievieno zupai.
12. Tagad atkal ir laiks atvilkt elpu, jo par zupu var aizmirst uz kādu stundu, lai tā vārās uz nelielas liesmas savā nodabā. Vārīšanas ilgums jāskatās pēc kāposta, kad metas mīksts, tad ir zupa gatava. Laiks var mainīties no 40 min, līdz pusotrai stundai.
Foto: jurka
13. Tālāk jau vien atliek liet blodiņā un ir brangi gards ēdiens gatavs, gatavošana gan aizņem laiku, bet zupa tāpat būs dienām trim. Ar katru sildīšanu tā kļūs gardāka un gardāka.
14. Labu apetīti!
Uz augšu