Mājas rupjmaize

4 1

Sastāvdaļas

  • Mājas rupjmaize
  • 3 l rupjie rudzu milti
  • 1.5 1-1,5 l kviešu milti
  • 2 l ūdens
  • 2 saujas ķimenes
  • Ieraugs
  • 50 gr.raugs
  • 0.8 ½ l līdz 0,8 l cukurs
  • 1 sauja sāls

Pagatavošana

90 min.
  1. 2 litri rupjie rudzu milti
  2. 2 litri ūdens –apm. 50 grādi silts
  3. 2 saujas ķimenes + ieraugs - visu kārtīgi sajauc uzber kārtu miltu un noliek siltumā pa nakti.
  4. No rīta - liek ½ paciņu rauga , vai nedaudz mazāk, ½ tējk. cukura(var iztikt arī ar ieraugu, raugu neliekot); ½ litru līdz nepilnam litram ( kā labāk garšo) cukurs; sauju sāls (ja milti sliktāki, tad sāls vairāk) + 2 litri milti ( 1 litrs rudzu miltu un 1-1,5 litri kviešu milti, labāk rupjie kviešu milti). Kad mīkla samīcīta ( ar pirkstu pavelkot, maliņas neiet kopā), tad 1- 1,5 stundas raudzē siltā vietā.
  5. Tālāk mīklu liek formās un tā 2- 2,5 stundas stāv formās, tad liek krāsnī.
  6. Es pirmās 10 minūte lieki 220 grādos, tālāk 190 grādos. Cep 1,5- 2 stundas.
  7. Izņemtu no krāsns pārsmērē ar ūdeni un pārklāj ar dvielīti.

Komentāri

Ilona 2015. gada 8. jūlijs 15:22
Būtu jau labi, bet mūsdienās raugs ir sintētiski gatavots. Un tas izraisa vēzi. Gatavosim paši ieraugu, kā senāk mūsu seņči un dzīvosim ilgāk !

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji. Spied šeit, lai autorizētos.

Deserti

Jaunākās receptes