Cālis

Ir vispārzināms fakts, ka francūži ir guvuši panākumus cāļu ražošanā un audzēšanā. Dzeltenie cāļi ir tradicionāls Francijas dienvidrietumu produkts, kas īpaši izplatīts kļuva Napoleona laikos. Dzelteno cāļu ražošanas modernais posms aizsākās Šarla de Gola laikos, kad Landa kļuva par vienīgo reģionu, kurā reljefa īpatnību un programmas „pabarot izsalkušo Eiropu” inkubatoru attīstībai nepieciešamo līdzenumu trūkuma dēļ, tika nolemts atjaunot Francijas tradicionālo putnu gaļas ražošanu, audzējot brīvos apstākļos (brīvo ganīšanu, putnu audzēšanu maksimāli dabiskā režīmā, ļaujot putniem mitināties plašos neaizslēdzamos sprostos un brīvi pastaigāties galvenokārt mežā, graudaugu uzturu papildinot ar citu augu izcelsmes uzturu). Šīs putnu gaļas dzeltenā krāsa veidojas, ilgstoši barojot putnus ar kukurūzu. Cālis Francijā ir pavasara delikatese. Gaļa ir ļoti mīksta, ar lielisku sulīgu garšu. Cāļa un vistas gaļa ir ideāli piemērota cepšanai gan pannā, gan cepeškrāsnī.

Atpakaļ