Balodis

Balodis ir vidēja lieluma putns ar druknu ķermeni, mazu galvu, vāji attīstītu knābi un spēcīgām kājām. Dažas no baložu sugām tiek lietotas pārtikā, iespējams, ka ēdamas ir visas baložu sugas. Eiropā visbiežāk medīti tiek lauku baloži (Columba palumbus), bet mājas apstākļos gaļas ieguvei tiek audzēti mājas baloži. Mājas baložiem ir selekcionētas daudzas šķirnes, cenšoties izaudzēt labus gaļas baložus. Muskuļotās baložu krūtis ir izcila un garšīga delikatese. Baložu balto, maigo, smalkšķiedraino gaļu izsmalcinātās virtuves pavāri augstu vērtē tās unikālās garšas dēļ – vista ar medījuma piegaršu. Dietologi novērtē tās vieglo sagremojamību, augsto olbaltumvielu un vērtīgo vielu saturu. Vidēji nobarotā vistā ir 70,8% ūdens. Un, ja vista ir teju vai līdz kaklam pilna ar ūdeni, tad balodis ir tikai puslīdz mitrs – četrdesmit dienas audzēta gaļas baloža ķermenī ir 49% ūdens. Turpretī tauku daudzuma ziņā balodis ir krietni apdzinis vistu kūts iemītniekus – tas ir sešas reizes treknāks. Saskaņā ar jūdaisma tradīcijām baložiem ir košergaļa, un tie ir vienīgie putni, kurus var upurēt dievam.

Atpakaļ