Sākums > Receptes > Salāti

Mājās gatavota majonēze

2005. gada 12. oktobris
Foto: Kārlis Streips
Pagatavošana
1 min
1. Veikalā pērkamā majonēze ir gar¡īga, bet mājās gatavota -- vēl tik daudz gar¡īgāka. Būs vajadzīgs putojamais ("whisk")
2. 15 sekundes puto olas dzeltenumu.
3. Bļodā ielej etiķi, ūdeni, sāli, cukuru un citrona sulu, maisi, līdz sāls un cukurs izkusu¡i.
4. Pievieno vienu pusi ¡ī ¡ķidruma olas dzeltenumam un 15 sekundes puto.
5. Pievieno eļļu ĻOTI LĒNĀM -- sākumā pa pilienam, pa pilienam, visu laiku puto. Kad būs izmantota apmēram puse eļļas, majonēze būs ļoti bieza.
6. Pievieno pārējo etiķa mikstūru un kul. Turpini pievienot eļļu, nu jau nepārtrauktā straumītē, kul, kul, kul. Majonēze būs bieza un mazliet iedzeltena.
7. Ieliec majonēzi burkā, uzliec tai vāku, un atstāj uz letes 8-10 stundas, lai etiķis un citrona sula varētu nogalināt baktērijas, ja tādas būtum olas dzeltenumā.
8. Ledusskapī majonēze glabāsies divas nedēļas.
9. Piezīme: Visu to pa¡u var darīt arī virtuves kombainā, to ieslēdzot un citādi rīkojoties tāpat, eļļu pievienojot vispirms ļoti lēnām, tad ātrāk.
Uz augšu