Sākums > Receptes > Zupas

Slinkā pupiņ' zupiņ'

2021. gada 30. maijs
Foto: Roger Spakowski
Man garšo pupiņu zupa.
Latviešu tradicionālā pupiņu zupā ir kūpinātas cūkas ribiņas, pupiņas arī, ne konservētas, bet tās lielās smukās kaltētās un nakti mērcētās pupiņas.
Bet tas paildzinātu pagatavošanas laiku par 1,5- 2 stundām.
Man tam nav laika. Jāpaēd un gulēt jāiet. Piecos jāceļas uz darbu.
Tādēļ mana recepte ir slinkā/ ātrā pupiņ' zupiņa.
Pagatavošana
40 min
1. Nomizojam kartupeļus, burkānus un sīpolus.
Protams, kartupeļi ir seši gabali, burkāni trīs gabali, ne daivas. Sipoli viens/divi.
Tadas opcijas, mērvienības, kā gabals, vienkārši nav.
Foto: Roger Spakowski
2. Malto gaļu uz sakarsētas pannas, eļļu, protams.
Un cept, pa laikam apmaisot, līdz vairs nav sarkana.
Man cūkas maltā gaļa gan bija ap 800 gramiem, daudz. Ar puskilogramu pietiek. Bet, gaļa netraucē.
Foto: Roger Spakowski
3. Apmēram šāda.
Foto: Roger Spakowski
4. Apcepto gaļu liekam katlā, vārošu ūdeni virsū, pāris laurulapas, vāku virsū. Kad sāk vārīties, karstumu uz minimālo.
Es ap 20 minūtēm. Gaļu nav iespējams pārsautēt- nekas slikts nebūs, ja arī 40 minūtes sautēsies.
Foto: Roger Spakowski
5. 20 minūtes maltā gaļa ir sautējusies? Lauru lapas ārā, atstāt nedrīkst. Rūgtumu radīs.
Un apceptu sīpolu katlā iekšā. Parasti es lieku vismaz trīs sīpolus, gredzenos sagrieztus, bet šoreiz man bija tikai viens sīpols, aizmirsu nopirkt.
Foto: Roger Spakowski
6. Ripiņās sagrieztus burkānus katlā iekšā.
Pēc minūtēm 10, sagrieztos kartupeļus.
Foto: Roger Spakowski
7. Burkāni un kartupeļi mīksti, apmēram gatavi?
Tad laiks garšvielām- sāls un pipari.
Ar to uzmanīgi- pārsālīts ēdiens nav ēdams.
Tējkarote sāls noteikti, un tad, garšojot pieliec vēl pēc vajadzības.
Un kapātos/ mīcītos tomātus no bundžas katlā iekšā. Ar visu tomātu sulu.
Portāla receptēs nav mērvienība "bundža", aizstāju ar daivu- daiva ir viens gabals. Tādēļ to izvēlējos, citas opcijas nebija.
Foto: Roger Spakowski
8. Pāris minūtes vārās, tad iekš katla iet pupiņas- trīs bundžas.
Šķidrums no pupiņām noliets. Citi cilvēki pupiņas vēl noskalo, bet es nē- nolēju šķidrumu un katlā iekšā.
Foto: Roger Spakowski
9. Pārbaude uz sāli. Ja labi, tad labi.
Katlu uz karstāko režīmu, kad uzvirst, uguni nost. Zupa ir gatava.
Minutes 20 lai saēdas, tad traukos iekšā, krējuma karoti pa virsu un ēst nost.
Foto: Roger Spakowski
Uz augšu