Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Iebiezinātā piena mīklas torte ar svaigā siera krēma un ievārījuma pildījumu

2018. gada 24. septembris
Foto: Ilze Klints
Recepte ir divu citu kūku recepšu apvienojums - svaigā siera krēma recepte ir aizgūta no receptes par medus kūku ar svaigo sieru un rudzu miltiem, taču medus kūkas cepumu pagatavošana vienmēr aizņem ļoti daudz laika, tāpēc atradu alternatīvu, kur mīklas sagatavošana aizņem aptuveni 5 minūtes - šajā procesā grūtākais ir izkasīt kondensētā piena bundžiņu un beigt laizīt karoti. Plus vēl papildinu savas kūkas ar mājas ievārījumu. Kūkas pagatavošana ir ļoti ātra, kūka sanāk viegla, saldskāba, bērnus ir viegli iesaistīt gatavošanas procesā, un visi pēc tam ēd gardām mutēm. Kad iesmērēju kūku ar zemeņu ievārījumu, mans jubilārs - četrgadnieks nākamajā rītā brokastīs notiesāja divus milzīgus gabalus pēc kārtas; upeņu kūkai gan vislabāk pie sirds gāja dekoru ēšana.
Pagatavošana
60 min
1. Vispirms gatavo mīklu; tās pamatsastāvdaļas ir kondensētais piens, milti un soda. Lai mīkla sanāktu šķidrāka un biskvīts brūnāks, var likt klāt olas, bet, ja olas nav, bez tām arī var iztikt - biskvīts tad sanāks baltāks un stingrāks.
Ja mīklai liek klāt olas, tad tās vispirms samaisa bļodā ar iebiezināto pienu. Pēc tam pieber miltus un sodu (vai cepamo pulveri), var piešaut arī šķipsniņu sāls, un visu samaisa viendabīgā mīklas masā.
2. Izvēlas biskvīta cepšanas formu - man ir mazā, četrkantīgā cepešpanna elektriskajai krāsniņai, tad izklāju pannu ar cepampapīru un noklāju pēc iespējas vienmērīgā kārtā apmēram 3 ēdamkarotes mīklas. Ja vēlas apaļas kārtas, tad 22-24 cm diametrā sanāk apmēram 4 vai 5 kārtas.
Kārtas jācenšas smērēt visai plānas, jo soda tās sapūtīs vismaz divreiz biezākas.
3. Cep biskvītu 180-200° iepriekš sakarsētā krāsnī 5 - 7 minūtes, līdz biskvīts ir sapūties un ieguvis viegli zeltaini brūnu nokrāsu.
2. un 3. punktu atkārto, kamēr ir izcepta visa mīkla.
4. Gatavo krēmu - skābo krējumu puto ar cukuru un medu (var nelikt), līdz masa palielinās apjomā un kļūst balta, gaisīga. Ja krējums neparko "negrib" putoties, var tam pievienot tējkaroti (uzbriedināta) želatīna.
5. Saputotajam krējumam liek klāt pa pikučiem svaigo sieru (es parasti lieku visu 400 g paciņu Baltais svaigā siera) un lēnām puto, kamēr viss siers ir iejaukts viendabīgā, krēmīgā masā.
6. Pārmaiņus starp padzisušām biskvīta kārtām smērē siera krēmu un ievārījumu. Ievārījumu var ņemt pēc savas patikas - kurš labāk garšo vai vienkārši ir mājās pie rokas.
7. Kūku no visām pusēm apsmērē ar atlikušo svaigā siera krēmu, izdekorē un liek ledusskapī ievilkties vismaz uz 12 stundām, vēlams uz nakti.

Lai labi garšo!
Foto: Ilze Klints
Uz augšu