Sēkliņu maize

2012. gada 29. marts
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
60 min
1. Pagatavosim gardu maizi,kas būs arī veselīga. Pamatā būs visparastākā maizes recepte,ko papildināsim ar sēkliņam un auzu pārslām ar kviešu klijām.
2. Siltā pienā izšķīdina raugu un cukuru.
3. Atsevišķi sajauc 1 glāzi miltus ar sāli, sēkliņām, auzu pārslām ar kviešu klijām.
4. Olas baltumu atdala no dzeltenuma. Dzeltenumu liek ledusskapī, tas būs maizes apsmērēšanai.
5. Baltumu viegli sakuļ, pievieno skābo krējumu un izkausētu sviestu. Pievieno izšķīdušo raugu. Izmaisa un ber klāt sauso maisījumu. Izmaisa un pievieno miltus tik daudz, lai mīkla nelīp pie rokām.
6. Kārtīgi izmīca mīklu un liek ieeļļotā traukā. Pārsedz ar pārtikas plēvi vai arī var visu trauku ietīt folijā, tā ātrāk un labāk rūgst, jo folijs uztur siltumu. Liekam siltā vietā uz 1 stundu, līdz mīkla dubultojas apjomā.
7. Uzrūgušo mīklu mazliet izmīca. Veido maizes formu kādu vēlamies. Apsmērē ar viegli sakultu olas dzeltenumu un pārber vēl ar sēkliņām.
8. Cepam iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ~ 200 grādos ~20 minūtes.
9. Gatavo maizi apsedz ar dvieli un ļauj atdzist.
10. Maize ir ļoti maiga, mīksta, un sēkliņas piedod interesantu garšu.
11. Man nu tik ļoti garšo tikko cepta maize, ka grūti pat to aprakstīt.
12. Nebaidaties, tie, kas baidās. Izmēģiniet paši uzcept maizi un varbūt arī Jūs vairs nevēlēsities pirkt maizi veikalā.
13. Pašam cept maizi ir ļoti izdevīgi, jo varam pielāgot katra vēlmēm. Kaut ko pieliekam, kaut ko atņemam, un pievienot var gandrīz jebko.
14. Gan svaigus augļus,dārzeņus,gan žāvētus augļus un riekstus,sēkliņas,gan visu veida miltus,dažādas pārslas,gan kartupeļus,gan mannā,tā es varu turpināt ilgi. Kas garšo to liekam iekšā!
15. Lai labi garšo!
Uz augšu